Minähän en ole mikään geneettikko tai sinnepäinkään, joten tiedot perinnöllisyydestä ovat suunnilleen muinaisten lukiokurssien tasolla. Niinpä olenkin pienessä päässäni ihmetellyt paria ongelmaa, joihin en toistaiseksi ole saanut vastausta. Pitäisi kai kysyä joltain Veikko vastaa -palstalta tms.

Mutta siis: ensimmäinen probleemi koskee saimaannorppaa. Norppahan jäi jumiin Saimaan vesialtaaseen tuhansia vuosia sitten. Aluksi norppia oli varmaan paljonkin, mutta nykyään niitä on alle 300. Maallikkojärjellä ajatellen norppien pitäisi olla erittäin sisäsiittoisia. Jos kyse olisi näin vähälukuisesta koirarodusta, asiasta ainakin pidettäisiin meteliä ja koirat tuomittaisiin tai jopa havaittaisiin sairaiksi ja rodun kohtalo toivottomaksi. Mikä mahtaa olla norppien tilanne tässä suhteessa? Onko tutkittu, miten sisäsiittoinen Saimaan norppakanta on? Onko kannassa havaittu sukusiitosdepressiota tai muita sisäsiittoisuuden mukanaan tuomia riesoja? Ellei ole, miten asia selittyy noin genetiikan kannalta?

Toinen ongelma: ihmiset ovat laajasti ottaen peräisin ulkosiitosyhdistelmistä. (Juu, tiedän että esimerkiksi muusta maailmasta eristyneiden suomalaisten tautiperimässä on sairauksia, joita ei ole tai on vähemmän muualla. Tai että sisäsiittoisissa hallitsijasuvuissa periytyi sairauksia jne.).  Mutta miksi ihmisillä on ulkosiitoksesta huolimatta niin paljon perinnöllisiä sairauksia? Jos resepti koirien tervehdyttämiseksi on, että lopetetaan koko rotukoirainstituutio, niin miksi ulkosiitos ei ole auttanut poistamaan ihmisten perimästä lukuisia perinnöllisiä sairauksia?