Heidi Köngäksen uutuus Dora, Dora ajoituu ja sijoittuu toisen maailmansodan aikaiseen Lappiin, vuoteen 1943. Kuten Paula Havasteen Yhden toivon tie, Dora, Dorakaan ei temppuile kerrontateknisillä ratkaisuilla, päinvastoin. Kertoja vaihtuu, mutta lukijan ei tarvitse ponnistella huomatakseen, kuka milloinkin on asialla. Se näet kerrotaan kunkin luvun otsikoinnilla. Kertojia on neljä. Tapahtumia tarkastelevat omalta kannaltaan Saksan varusteluministeri Albert Speer, joka on siis tullut vierailemaan Lapissa, hänen sihteerinsä Annemarie, joukkoja viihdyttämään tuotu taikuri ja seurueen suomalainen tulkki Eero.  Speeriä kuljetetaan Rovaniemeltä Jäämeren rannalle Petsamoon ja takaisin. Taustalla on pohjoisen talvi: loputtomat lumiset tiet, tunturit, pakkaset ja revontulet, viimein sula, musta Jäämeri. Ja hirveä nikkelikaivos, välttämätön Saksan sotakoneelle. Ovat myös muut vankileirit ja sotavankien pakkotyö. Ovat pakkaseen menehtyneet sadat muulit, ja epätoivoiseksi muuttuvan sodan lietsoma mielivalta ja raakuus.

Kukin neljästä kertojasta reagoi ja kommentoi omalla tavallaan. Taidan pitää  taikuria näistä onnistuneimpana henkilöhahmona. Speerin nahkoihin asettuminen on ymmärrettävästi ollut kirjailijalle vaikein pala, ainakin lukijana näin oletan. Speer jankkaa suhdettaan Hitleriin,  tuskailee sodan jo ennakoitavissa olevaa katastrofia ja yrittää torjua mielestään syyllisyyttä itärintamalla kuolleen veljensä vuoksi. Speerin mietteissä on paljon toisteisuutta, luulisin että tarkoituksellisesti.  Sisintään ei pääse pakoon. Etäisyys ja ulkoinen autius eivät kykene lopettamaan aivojen juuttumista samoille urille. Speer myös aiheuttaa dramaattisen käänteen teoksen tapahtumiin. Minkä, sitä ei voi paljastaa pilaamatta lukukokemusta.


Niin, Dora ei sitten ole nainen. Ja kyllä, Dora, Dora on tutustumisen arvoinen teos. Albert Speer jaksaa kiinnostaa kirjailijoita - ensimmäiseksi tuli mieleen Yrsa Stenius - historiantutkijoista nyt puhumattakaan. Speerin hahmo on tuttu myös elokuvista. Heidi Köngäksen teos istuu luontevasti tähän traditioon, mutta ei  haasta sitä.