Ryhdistäydyin ja siivosin itsenäisyyspäiväksi. (Siivoaminen ei ole lempipuuhiani, joten siihen tarttee aina tsempata itseään.) Kun huusholli oli puunattu, päätin että laitan sitten matotkin lattialle. Kyllä Rosita 7kk on jo sisäsiisti. Eteiseen jätin vielä likaisen, useaan kertaan pissityn maton siltä varalta, että vielä juolahtaisi mieleen pissiä sisälle. Ulkonakäynnitkin vähensin neljään per vuorokausi.

Sisäsiisteyden oppiminen on ollut Rositalle helppoa. Se on ollut öisin siisti lähes luovutusiästä lähtien. Aluksi olimme paljon mökillä, jossa on tietenkin helppo viedä pentu ulos myöhään illalla (noin yhdentoista maissa) ja taas aamulla joskus viiden tienoilla. Siitä sitten vähitellen jatkettiin nukkumista seitsemään.

Kaupungissa tilanne on vähän toisenlainen, koska asutaan kerrostalon kolmannessa kerroksessa: yöpuvussa en viitsi lähteä ulos!  (Juu, välillä kaipaan rivariaikoja, useimmiten en.) Tälla kertaa päätin kokeilla häkkiä. Se oli kätevä sen vuoksi, ettei pentu päässyt härkkimään Luna-vanhusta. Minusta olisi ollut epäreilua häätää Luna pois omalta paikaltaan makkarista. Häkki on niin iso, että setteri pystyy siinä seisomaan. Niinpä pennulla olisi ollut tilaa myös pissiä häkkiin, mutta se ei tehnyt sitä kertaakaan. Jos kuulin sen rapistelevan häkissä, kiikutin sen kylppäriin, jossa sillä oli sanomalehti. Aamu- ja iltarutiinit hoituivat muuten samalla aikataululla kuin mökilläkin.

Häkki lähti varastoon, kun Rosita ja Luna tulivat ongelmitta toimeen keskenään. Päivällähän niitä erotti aluksi koiraportti. Kauankohan siihen meni? Kuukausi, puolitoista? Noin viiden kuukauden iästä lähtien Rosita on tehnyt tarpeensa sisälle todella harvoin, mutta kuitenkin joskus, parina viime viikkona ei lainkaan. Ei sen puoleen että haittaisi, jos vahinkojan sattuisi, Rositan sisäsiisteys on joka tapauksessa hyvässä jamassa.

Yksi keskustelupalstojen vakiokysymyksistä on sisäsiisteyden opettaminen. Pentu ei tunnu asiassa edistyvän ja omistaja tuskastuu. Joku kertoo, että pentua ulkoilutetaan jopa tunnin välein, ja useita kertoja yölläkin. Tämä on minusta aivan hullun hommaa. Siinähän pentu oppii lähinnä pissimään eikä pidättämään.

Sisäsiisteyden opettamisessa ei varmaankaan ole yhtä ainoaa oikeaa tapaa, ja koirat ovat tämänkin asian oppimisessa yksilöitä. Tavallinen neuvo, että pentu viedään ulos aina kun se herää, on riehunut, syönyt jne. on asiallinen, mutta sen toteuttaminen saattaa olla kerrostalossa hankaalakin. Itse olen  pyrkinyt siihen, että pentu omaksuu tietyn rytmin, moneltako suunnilleen asiat tapahtuvat eli esim. mennään ulos. Aluksihan pentu tietenkin tekee myös sisälle, joko sanomalehdelle tai jonnekin muualle, mistä en tee sen kummempaa numeroa. Kun sisäsiisteys on hanskassa, ei koiran elämää  enää tarvitse ikään kuin  aikatauluttaa. Kaikki koirani neljästä eri rodusta ovat olleet sisäsiistejä. Ymmärrän silti, että joskus homma ei vain onnistu, mikä on tietysti harmillista.

Aikuiset koirani käyvät ulkona kolme, neljä kertaa päivässä. Aamu- ja iltakäynnit ovat piipahduksia; tähän nimenomaan totutan koirat. Mikään ei tietysti estä viipymästä ulkona pitkäänkin - rakastan esimerkiksi kevät- ja kesäaamuja - mutta koirat ovat omaksuneet tavan tehdä tarpeensa heti eikä viidestoista päivä. Minusta se on kätevää. Sään salliessa ja koiran kunnon mukaan tehdään sitten  yksi pitempi tai kaksi lyhyempää kävelylenkkiä. Kesällä toki puuhastellaan kesämökin pihalla, jolloin varsinainen lenkitys pakkaa jäämään vähemmälle.

P.S. 29.12. Siltä varalta, että joku pitää yllä olevaa juttua ohjeena, miten pentu opetetaan sisäsiistiksi, tarkennan, että Rosita ei siis ollut tilapäisesti yöllä häkissa oppiakseen sisäsiistiksi vaan siksi, että rauhoittuu hillumisen ja aikuisen koiran häiritsemisen sijasta nukkumaan. Se ei myöskään olisi ollut häkissä, jos olisi tehnyt sinne tarpeensa. Ei tietenkään  ole mitään itua opettaa pentua pitämään häkkiä vessana eikä pakottaa sitä nukkumaan omien jätöstensä vieressä tai jopa niihin sotkeutuneena.