(Huom! Teksti saattaa sisältää juonipaljastuksia.)

Ian McEwanin romaani Kaltaiseni koneet ajoittuu jostain syystä 1980-luvulle. Taustalla käydään Falklandin sotaa ja pääministerinä toimii Margaret Thatcher. Teoksessa on kuitenkin kyse keinoälystä ja robotiikasta, jotka eivät vielä 1980-luvulla olleet sillä tasolla kuin nykyään tai lähitulevaisuudessa. Anyway, muuan Charlie ostaa perintörahoillaan ihmisen kaltaisen Aatamin; Aatameja ja Eevoja on valmistettu 25 kappaletta. Aatamille pitää valita ja syöttää joukko ominaisuuksia. Charlie tekee sen yhdessä naisystävänsä Mirandan kanssa. Kun työ tehty, Aatami käynnistetään.

Alkuinnostuksen jälkeen on tietenkin edessä ongelmia. Aatami on fiksu; sillähän on käytössään koko maailman tieto. Mutta onko sillä tietoisuus, onko sillä ja saako sillä olla tunteita, saako se ruveta tekemään itsenäisiä ratkaisuja vastoin omistajiensa tahtoa ja jos ei, miten se on estettävissä? Entä miten ihmisten pitäisi suhtautua Aatamiin? Suhtautuako kuin ihmiseen vai niin kuin koneeseen vai sekä että? 

Ajan oloon Aatamit ja Eevat ajautuvat vaikeuksiin. Ihmisten maailma on epälooginen ja epätäydellinen, rönsyilevä ja huojuva tavalla, jota robottien on vaikea ymmärtää ja sietää. Niinpä ne alkavat tehdä "itsemurhia" eli ajaa itseään alas. Aatamin kohtaloksi koituu siihen ohjelmoitu rehellisyys. 

Keinoälyn kehittäjänä esiintyy teoksessa Alan Turing, jonka me tavikset tunnemme natsien Enigma-koodin purkajana mutta siitä huolimatta  homoseksuaalisuutensa vuoksi vainottuna henkilönä hänen elämästään kertovassa,  B.  Cumberbatchin tähdittämässä elokuvassa. Turinghan kuoli (itsemurha muistaakseni) jo 50-luvulla, mutta Ewanin romaanissa hän on siis hengissä vielä 80-luvulla. Ewan tarkoittanee, että jos Turing olisi saanut elää, tietotekniikka olisi ottanut meidän näkemämme harppaukset jo aikaisemmin.

Keinoäly näyttäytyy ihmiskunnalle sekä mahdollisuutena että ainakin sen kriitikoiden mielestä myös uhkana. Niin tai näin, emme ainakaan voi pistää päätä pensaaseen ja teeskennellä, että sitä ei ole olemassa. Niinpä joudumme kohtaamaan myös sen mukana mahdollisesti tulevat eettiset ja moraaliset ongelmat.