Havannankoirilla oli aikoinaan vilkas keskustelupalsta. Kuten näillä palstoilla usein tapahtuu, keskustelu meni joltain osin överiksi, jolloin palstan sääntöjä muutettiin. Siinä vaiheessa olisi palstalle pitänyt rekkautua uudestaan, mitä en viitsinyt tehdä enkä näin ollen tiedä, millainen palsta oli siitä eteenpäin. Nyt tämä palsta on lakkautettu. Hakemalla netistä löytyy kuitenkin muutama uusi palsta, jotka eivät ainakaan vielä ole saaneet paljon ilmaa siipiensä alle. Vai enkö vain löytänyt niitä aktiivisia? Ehkä ihmiset keskustelevat ennen kaikkea fb:ssa, jossa itse en viihdy ja poistinkin sieltä itseni.

Periaatteessa olen sitä mieltä, että rotuyhdistyksen kannattaisi perustaa keskustelupalsta, mutta ymmärrän hyvin myös sen, ettei sellaista ole. Yhdistyksen palsta olisi ikään kuin virallinen  ja vaatisi tiukat säännöt ja ahkeran moderoinnin. Kuka tai ketkä haluaisivat hoitaa homman, josta helposti saa haukkumiset palkakseen? Ilmoittautuisinkohan vapaaehtoiseksi?

Millaisilla säännöillä haluaisin itse panna pystyyn rotukohtaisen keskustelupalstan? Minusta ainoa hyväksyttävä perusratkaisu on, että tällaiselle palstalle pitää rekisteröityä ja kirjoittaa omalla tai muuten yksilöitävissä olevalla nimellä kuten esim. kennelnimellä. Toiseksi vaatisin, että ne jotka jo omistavat havaneesin, ilmoittavat omistamansa koiran/koirien viralliset nimet.Tästä velvollisuudesta kuitenkin vapauttaisin kasvattajat itse kasvattamiensa koirien osalta.  Lisäksi toki edellyttäisin, että palstalla noudatetaan asiallisia käytöstapoja.

Muita ehdottomia vaatimuksia minulla ei olisi. On toki kiva, että ihmiset esimerkiksi esittelevät itsensä, mutta kaikki eivät halua, joten miksi sen pitäisi olla pakollista? En myöskään ymmärrä, miksi kirjoittamisen pitäisi olla pakollista. Ymmärrän hyvin, että jotkut haluavat vain lukea juttuja, mutta halua tai uskallusta osallistua keskusteluun ei ole. Kaikkein vähiten ymmärrän sitä, että palstaa ei voi edes lukea ilman rekisteröitymistä! Mitä siinä kukaan menettää, jos ihmiset  vain seurailevat palstan keskusteluja esimerkiksi harkitessaan havannankoiran ostoa ja sitten myöhemmin rekkautuvat palstalle, jos se tuntuu tarpeelliselta.

Palstan ulkonäön pitäisin karuna. Tykkään Lemmikkipalstojen PP:stä siksi, etteivät kaiken maailman logot, avatteret, kuvat ja mietelauseet rävähdä ruutuun joka ikisen rivin pituisen kommentin seuraksi. Myös sisäkkäisten lainausten laatikot ovat rasittavia, pirukaan ei ota niistä selvää. Tässäkin asiassa seurailisin PP:n "vanhanaikaista" ratkaisua.

Moderoinnin pitäisin myös tiukkana. Asiattomat viestit surutta pois (joo - makuasia joskus, mikä on asiaton, mikä ei) ja banni voimaan, jos ei muuten mene jakeluun. Sen sijaan viestien käsittelyn kuten lyhentämisen pitäisin minimissä. Siinä nimittäin käy helposti niin, etttä viestin sisältö myös muuttuu alkuperäisestä. Omituista on myös, jos modet saavat keksiä viesteille uusia otsikoita ja siirrellä näiden uusien otsikoiden alle palasia aikaisemmista keskusteluista. Ihminen laitetaan ikään kuin osallistumaan keskusteluun, jota hän itse ei ole edes nähnyt! Todella outoa! Sallisin vain kokonaisen tekstin kopioimisen toiseen ketjuun varustettuna kommentilla, mistä ja miksi se on siirretty.

Kun sitten olisin saanut aikaan tällaisen omien ihanteitteni mukaisen palstan, olisi jäjellä pienoinen ongelma: kukahan sinne kirjoittaisi?