Tämän päivän Hesarikin kertoi lakiehdotuksesta, jonka on tehnyt ex "pettäjäpiispa" Ilkka Kantola, nykyisin SDP:n kansanedustaja ja varapuheenjohtaja: koirien vieminen hautausmaille pitää kieltää lailla. Syynä on, että jotkut ovat pahastuneet siitä mahdollisuudesta (ei siis havainnosta!), että koira saattaisi tehdä tarpeensa haudalle.

No just. Koiran ei tietenkään saa antaa tehdä tarpeitaan haudoille ja hautausmaiden käyttäminen koirien ulkoilualueina ei tietenkään ole asiallista. Sen sijaan  omaisen haudalla pitää voida käydä  ja kulkea hautausmaan läpi taluttimessa liikkuvan koiran kanssa. Mahdollinen "vahinko" eli kakkakikkare pitää siivota pois. Koiran ulostaminen ei tule kuin salama kirkkaalta taivaalta, joten koiran ehtii aivan hyvin nyppäistä sopivampaan paikkaan asioimaan. Kesällä on helppo nähdä, millä kohdalla haudat ovat; talvella se saattaa olla vaikeampaa.

Edellä mainitut perustelut eivät kuitenkaan ole se tärkein poitti tämän lakialoitteen vastustamiseksi. Tärkeintä on, että arkielämän pikku asioiden holhoaminen lainsäädännöllä pitää saada Suomesta loppumaan. Kukaan ei ensinnäkään pysy tämän nippelilainsäädännön perässä, mikä on milloinkin kiellettyä tai sallittua. Olennaisinta kuitenkin on, että arki ei voi perustua tällaiseen ison veljen holhoamiseen. Sen pitäisi nojata ihmisten omaan terveeseen järkeen ja vastuunkantoon. Nämä ovat asioita, joihin voidaan vaikuttaa kasvatuksella, jos  halutaan. Mitä sisäsyntyisesti pidän oikeana ja vääränä? Sallittuna ja kiellettynä? On päästävä eroon mitä välii ja ihan sama - asenteista. Meille on pitkään hoettu, että ihmisiä ei saa syyllistää juuri mistään. Miksi ei? Jos me keski-ikäiset olemme lyöneet laimin lapsiemme kasvatuksen, meitä saa ja pitää syyllistää!

Ja vielä sanoisin, ettei lain kaltaisella järeällä aseella pidä tukea sitä ilmiötä, että jotkut ihmiset kiusaantuvat kovin pienistä asioista. Vaikka koira pissisi hautausmaalle, mitä en siis pidä suotavana, maailma ei siihen kaadu. Meillä kerta kaikkiaan on sekä yksilöinä, kansakuntana että globaalissa mitassa olennaisempia asioita ratkottavina!