Arvostamani, edesmenneen JAU Yrjölän kunniaksi vielä pieni kommentti. Yrjölä kirjoitti Kasvattaja 2/2010 lehdessä seuraavasti: "Minua on aina jotenkin ahdistanut määritelmä "puhdasrotuinen", se tuo aina mieleeni ahdasmaisuuden, kaikkine heikkouksineen. Itse suosin termiä pelkästään ja ainoastaan rotukoira, ilman puhdas lisäystä. Mielestäni rodun näköinen ulkomuodoltaan ja rodun oloinen luonteeltaan muodostaa sellaisen yhdistelmän jonka puitteissa syntyy se käyttökelpoisuus tehtävään johon koirarotu on kehitetty. Tämä on mielestäni rodun oikeaa aateluutta. Rotukoira, joka on myös DNA rekisterin testeillä, osoitettu puhdasrotuiseksi, mutta jos yksilön ulkomuoto on heikko, kooltaan tai rakenteeltaan ja yksityiskohtaisilta ulkomuoto-ominaisuuksiltaan, eikä sovellu ominaisuuksiltaan siihen tarkoitukseen johon se luotiin ei rodun edustaja ole kelvollinen yksilö, sukuaan jatkamaan DNA:lla todistetusta "rotupuhtaudestaan" huolimatta."

Niinpä. Me rotukoiraharrastajat unohdamme helposti, miten lyhyt on on nykyisen  puhdasrotuharrastuksen historia verrattuna ihmisen ja koiran yhteisen taipaleen pituuteen. Satojen tai tuhansien vuosien aikana rodut kehittyivät valintajalostuksen perusteella: tietyntyyppiset, tiettyyn tehtävään soveltuvat koirat jatkoivat ihmisen hoivissa sukuaan. Puhtaat, suljetut rodut kirjoitettuine rotumääritelmineen ovat tähän verrattuna tuore keksintö.

Ehkä jonkilaista liennytystä kireimmissä asenteissa on tapahtumassa? Esimerkiksi roturisteytyksistä haetaan jo ratkaisua jonkin rodun ongelmiin. Bichon-perheen sisälläkin tähän olisi mahdollisuuksia, paitsi että näiden rotujen viat taitavat olla aika samoja!

Koirat.comin keskustelupalstalla joku väitti aikoinaan, että suomalaiset havannankoirat ovat "maltankoiria". En tiedä, mitä kirjoittaja tarkoitti.  Ovatko koirat hänen mielestään maltankoiran näköisiä vai halusiko hän vihjata, että havannoja on risteytetty maltojen kanssa? Valitettavasti hän ei sitä kysyttäessäkään selittänyt. Niin tai näin, sukutaulujen pitää tietenkin pitää paikkaansa. Koiran on kerta kaikkiaan oltava niiden koirien jälkeläinen, joiden sen väitetään olevan. Roturisteytyksiä voidaan harkitusti tehdä, mutta avoimesti ja sovittuja pelisääntöjä noudattaen.