S-kaupan asiakasetuna tulevassa Yhteishyvä-lehdessä on palsta, jossa kerrotaaan lemmikkien hoidosta. Tällä kertaa aiheena oli borrelioosi. Jutussa sanotaan, että osa punkeista kantaa bakteeria, joka "voi aiheuttaa borrelioosin eli Lymen taudin myös koirille". Huoh! Ne eivät ole sama tauti! Kyllähän borrelioosi ja Lymen tauti eli puutiaisaivokuume menevät helposti sekaisin meiltä maallikoilta, mutta Yhteishyvän jutun kirjoittajaksi on merkitty Maarit Luukkainen-Soilu Soukan pieneläinklinikalta, jolloin kirjoittajalta odottaisi enemmän tietoa kuin meiltä taviksilta. Mainintaa kirjoittajan ammatista ei ole; olettaisin, että hän voisi olla pieneläinhoitaja?

Eilen asian kanssa sekoiltiin myös televisiouutisissa, kun kerrottiin, että Suomeen on leviämässä uusi punkkilaji, oliko se nyt Siperian puutiainen tai jotain sinnepäin. Tässä yhteydessä kerrottiin, että ahvenanmaalaiset rokotetaan punkkien aihettamia tauteja vastaan. Kyllä, mutta ainakin toistaiseksi rokote tehoaa siis Lymen tautiin, ei borrelioosiin vastaan. Jutussa haastatellut ihmiset tuntuivat olettavan, että rokote suojaisi myös borrelioosilta.

Kuten olen varmaan useaan otteeseen kertonut, setteri Wildy sairastui aikoinaan borrelioosiin. Voin vakuuttaa, että siitä oli leikki kaukana. Jos koiraa ei saada parantumaan, on aina vaihtoehtona lopetus. Sitä vaihtoehtoa ei meillä ihmisillä normaalisti ole, joten punkkien levittämiin tauteihin kannattaa todellakin suhtautua vakavasti. Lähdenkin tästä ostamaan uudet Bayvantic-annokset koirille.