Kristina Carlson on persoonallinen kirjailija, jonka teokset eroavat kiinnostavasti valtavirrasta. Jostain  syystä Carlsonin Finlandia-palkittu esikoisteos ei ole jättänyt kummoista muistijälkeä, mutta seuraava teos, Herra Darwinin puutarhuri on on säilynyt hyvin mielessä. Uusin teos, William N. Päiväkirja jatkaa samantyyyppisellä linjalla kuin edellinen. William Nylander oli 1800-luvulla elänyt suomalainen lääkäri, kasvitieteilijä ja kansainvälisesti merkittävä jäkälätutkija. Carlson on kirjoittanut fiktiivisen päiväkirjan Nylanderin viimeisistä vuosista Pariisissa.  Herra Darwinin puutarhuri vaatii lukijalta tarkkaavaisuutta, mutta Päiväkirja on lähes selkokielisen helppolukuinen:  tiedemies muotoilee ajatuksensa täsmällisesti ja selväpäisesti.

Kirjan Nylander on kitkerä, erakoitunut vanha herra, jonka järki kuitenkin juoksee vielä terävästi. W. N. on ollut kuvia kumartamaton totuudentorvi ja "oikeassa" ja maksanut siitä kovan hinnan, ainakin omasta mielestään.  Ehdottomuudellaan Nylander on karkottanut ympäriltään lähes kaikki ihmiset. Vähemmän estynyt, sosiaalisempi ja joustavampi persoonallisuus olisi ehkä tuonnut mukanaan mainetta ja mammonaa sekä ihmissuhteiden verkon, jota ilman Nylander nyt saa selvitä viimeisistä vuosistaan.

Nylanderin kautta Carlson pääsee tarkastelemaan monia oman aikamme ilmiöitä kuten miellyttämisen pakkoa ja rahanahneutta. Toisaalta näiden ilmiöiden löytyminen Nylanderin ajan yhteiskunnasta kertoo niiden ajattomuudesta. Ei mitään uutta auringon alla.