Jouluksi pitää tietysti siivota. En ymmärrä yhtään sellaista ajatusmaailmaa, että mitä välii. Minusta arjen pitää erottua juhlasta. Mutta taas kerran päätin, että tavallinen perussiivous riittää: imurointi, moppaus, pölyt pois ja ylimääräinen roina kaappeihin ja komeroihin. Se on siinä.

Niin. Jääkaappi joutuu jouluna koville. Pakko tarkistaa, mitähän sieltä mahtaa löytyä. No esimerkiksi toiveikkaasti  kasvukautensa aloittaneita porkkanoita ja limaisia tomaatteja. Vihanneslaatikot pitää pestä ja samalla kannattaa puhdistaa koko jääkaappi sisältä. Tjaah, ovessa on sormenjälkiä. Ne pois. Itse asiassa myös tiskikone ja liesi kaipaavat pientä pintasiistimistä. Ja oikeastaan mikron sisällä on ruokaroiskeita.

Sitten on tarkistettava sekalaista kuivaa sapuskaa sisältävä kaappi. Ruis-Nalle on vanhentunut keväällä, kastikepussi on viime vuosikymmeneltä. Löytyypä edelliseltä vuosituhannelta periytyviä mausteita... Sitä paitsi hyllyillä on muruja, jauhoja sun muuta. Siispä putsaan koko komeron ovineen päivineen, jolloin huomaan että myös muiden kaappien ovet voisi pyyhkiä, samoin kuin asunnon kaikki muutkin ovet.

Sauna - no joo. Ehkä sentään pesen lauteet? Siitä operaatiosta jää hyvää pesunestettä. Sillä voi vähän sutaista kaakeleita ainakin suihkun läheisyydestä. Rakkain kohteeni on kuitenkin lattiakaivo. Huomaan, että kaivossa oleva lisäsihti on irronnut. Ongin sen kaivon pohjalta. Mukana seuraa etova musta tuppo, epäilemättä alkujaan hiuksia ja koirankarvoja. Ilmankos kaivo ei oikein vetänytkään. Lattiakaivon ja joulun kytkös on aika ohut, ellen sanoisi ohuttakin ohuempi,  mutta who cares?

Siirryn "varsinaiseen" siivoukseen, siis siihen jonka alun alkaen olin suunnitellut tekeväni. Mikä paperi repsottaa kirjahyllyn päällä, en ole huomannutkaan. Se on edesmennyt riisipaperivarjostin. Nyppäisen sen alas ja olen tukehtua siihen pölyyn, jonka se vetää mukanaan. Haen varastosta tikkaat ja putsaan kirjahyllyjen päällykset. Kun ne tikkaat nyt tuli haettua, niin ihan sama jos puhdistan myös keittökaappien päällykset ja pölyiset kattokruunut. 

Tulen vessasta huuhtelemasta moppia. Ou mai gaad! Suomeksi: mitä vittua! Joku (kuka?) on läväyttänyt ison pissin juuri mopatulle lattialle. Kaikilla koirilla on juoksu, ja se joku on ilmeisesti ryystänyt kipollisen vettä jaellakseen ulkona ympäristön hidalgoille tiedotteita hemaisevasta persoonastaan ja halustaan tehdä lähempää tuttavuutta. Ja sitten rakko ei kestänytkään painetta siihen saakka, että mennään ulos. Ja ei kun siivoamaan tämäkin sotku.

Siivous on eskaloitunut arvaamattomasti, mutta loppu oli kuitenkin  rutiinia. Tyytyväisenä laitan joululevyn soimaan, rojahdan laiskanlinnaan ja palkitsen itseni suklaalla ja konjakkitilkalla. Relax! Jyrki Niskanen vetää upeasti Panis Angelicuksen. Asunnossa leijuu vieno Koivu-Tolun ja hyasinttien tuoksu. Tervetuloa joulu!