Televisiossa taitaa olla otsikon niminen ohjelma? En ole katsonut, mutta omakohtaisia kokemuksia on.

Puutarhamökin huussi, sinänsä hyvin toimiva kompostoiva Tara päätettiin korvata erilliseen huussirakennukseen sijoitetulla Biolanin kompostikäymälällä. Entinen huussi sijaitsi keittokomeron seinän takana, joten seinä aukaisemalla saataisiin lisää tilaa ja myös uloskäynti suoraan takapihalle. Ja ei kun tuumasta toimeen.

Ryhmäpuutarha-alueella ei tietenkään saa huseerata miten tahtoo, vaan kaikki tapahtuu pykälien mukaan. Esimerkiksi lisärakentamiseen on saatava johtokunnan lupa ja naapureitakin on konsultoitava varsinkin, jos aikoo rakentaa lähelle tontin rajaa. No niin, takapihalta löytyykin huussille näpäkkä paikka. Rustataan siis hakemus, johon piirretään mittakaavassa huussin paikka ja muut rakennukset. Lupa saadaan, vaikka ei olisi pitänyt. Käy näet ilmi, ettei puolet takapihasta kuulu tonttiin ollenkaan, vaikka tyhmempi saattaisi niin luullakin...Siis etsitään uusi paikka etupihalta, tehdään uusi hakemus ja saadaan lupa.

 
Sitten on ratkaistava, kuka huussin pystyttää. "Kivat" talkoot tulevat ensin mieleen, mutta sitten päätetään, että rahalla saa ja hevosella pääsee eikä tarvitse jännittää, kuka talkoolainen teloo itseään mitenkin. Remonttireiska löytyykin aika vaivattomasti, kunhan ensimmäisestä vetkuttelijasta päätetään luopua.

Sitten tarvitaan itse huussi ja huussin sisus. Siinäkin tärppää: yhdessä kaupungin rautakaupoista ne ovat tarjouksessa ja kuljetuskin on ilmainen; yhteensä säästyy noin satanen. Eräs kaupan myyjistä on erikoistunut huusseihin, ja hänen opastuksellaan hankitaan lisätarvikkeita, kuten kattohuopaa ja huopanauloja. Tavaroiden on määrä tulla eräänä päivänä klo 14 jälkeen. Niitä odotetaan. Ja odotetaan. Ja odotetaan. Lopulta ryhdytään selvittelemään, missä on vika. Se on siinä, ettei kassatyttö ole vienyt tilausta varastoon kuten piti. Onneksi seuraava päivä on helatorstai, joten remonttireiska ei muutenkaan olisi tullut hommiin.

Perjantaiaamuna kaupasta soitetaan, että nyt tavarat lähtevät. Kiitos!  Paitsi että autokuski soittaa jonkin ajan kuluttua, että mihin tavarat pitäisi tuoda. Käy ilmi, että hän on toisella puolen kaupunkia olevalla ryhmäpuutarha-alueella. Miksi ihmeessä? Joka tapauksessa tavarat saapuvat, ja kuski nostaa ne taitavasti sähköjohdon ja pensasaidan välistä pihalle nosturilla, jota ohjataan jonkinlaisella konsolilla. Remonttireiskatkin saapuvat, ja työ alkaa pohjatöiden tekemisellä.

 
Sillä aikaa ratkomme keittokomeron seinän kaatamisen ongelmia. Seinässä on näet sähkötaulu, mutta miten sähköjohdot mahtavat kulkea? Siitä on olemassa sekava piirros. Keksin soittaa mökin 15 vuotta sitten rakentaneelle miehelle. Vanha herra tuleekin mielellään selostamaan ratkaisujaan ja käy läpi kaikki mökin rakenteet. Piirustukset ovat toki tallessa, mutta kaikkea ei ole tehty piirustusten mukaan! Käy ilmi, että juuri tämän seinän kaataminen olisi aikas hankalaa, mutta viereinen seinä on helpompi nakki. Keittokomero ei siis suurene, mutta saadaan kuitenkin se uloskäynti ja muuta käyttötilaa entisestä huussista.

Huussi on harjakorkeudessa. On aika laittaa Biolanin pönttö paikoilleen. Aivan, mutta se ei mahdu Luoman puutuotteen Biolan-yhteensopivaksi mainostaman huussirakennuksen  ovesta sisään. Tämän olisi varmaan huomannut mittapiirustuksista ja pystytysohjeesta, mutta remonttimies ei kai lukenut niitä tarpeeksi tarkkaan jos ollenkaan? Joka tapauksessa Biolan saadaan huussin sisään nostamalla se seinän yli. Onneksi remonttimiehellä on ruista ranteessa. Kysymme, harrastaako hän bodausta. Kuulemma ei. Mutta Biolania varten lattiaan sahattu aukko on liian väljä. Oikean kokoisen aukon olisi saanut aikaan käyttämällä pakkauksessa olevaa sapluunaa...Nooh, asia korjataan rakentelemalla pöntön ympärille eräänlainen kauluri.

Sitten on jo aika laittaa kattopahvit paikoilleen. Paitsi että sitä varten myydyt naulat ovat liian pitkiä ja tulevat katosta läpi. Käydään siis vaihtamassa naulat. Kun katto on valmis, neljästä kattopahvipakkauksesta on tarvittu yksi ja puoli! Myyjä laski meille kattopahvin tarpeen; itse emme nähneet pakkauksia ollenkaan, koska ne ovat noutovaraston puolella, eivät myymälässä. Mutta palautetaanpa sitten kaksi avaamatonta pakkausta.

 
Lopuksi avataan seinä entiseen huussiin. Kiistellään pienemmistä asioista reiskan kanssa. Sitten remppa on hänen osaltaan valmis. Maalaan uuden huussin. Kyllä tuli hieno!  Mutta en ihmettele, että ihmisiltä menee hermot omakotitaloa rakentaessa.