Kun me me havaneesit siirrymme ulkoruokintaan, avautuu myös tilaisuus osallistua kiinnostaviin tapahtumiin, kuten makin tyhjennykseen. Kaikkihan lähtee siitä, että ihmisillä on  tuo omituinen tapa läjittää, no, tuotoksiaan, sen sijaan että päkistäisivät ne käytännöllisesti pitkin pöpelikköjä. Siitä seuraa, että syntynyt läjä pitää keväisin poistaa astiastaan, jolle ihmiset ovat antaneet nimen makki.

Ilmeisesti makin tyjentäminen ei ole suosituimpia hommia.En muista nähneeni pomoamme, liiteriä, koskaan makin tyhjennyksessä perinnemökillä. Ei, kyllä homma oli ulkoistettu joillekin, epäilen vahvasti että miehille. Meitä koiriakaan ei kaivattu avuksi vaan meidät vangittiin vähintään kuistille, ellei suorastaan sisään. Meidät laskettiin tutkimaan tilannetta vasta, kun homma oli ohi. Silloin kun huushollissa vielä oli isoja koiria, me havaneesit sanoimme niille, että nuuskikaapa nyt loppaposket isoilla kuonoillanne, minne ihmiset jemmasivat makin sisällön. Sitten kun saatte sen selville, voitte lapion kokoisilla käpälillämme kaivaa arteen esiin. Meidän tassut soveltuvat lähinnä hyvin muokattujen ja harattujen kasvimaiden ja kukkapenkkien tonkimiseen.

Isoskit tekivät työtä käskettyä ja höntäilivät sinne tänne.. Onkohan makin sisältö piilotettu kompostikasaan, nuusk, nuusk, nuusk, ei ehkä. Tjaah, tuuli tuo muikeaa hajua mutapohjalahden vesijättöalueelta, snif, snif. Se tosin haisee aina yhtä herkulliselle. Kirsut tytisivät puolelta toiselle, kun  loppikset ryystivät ilmaa analysoidakseen hajuja.  Entäs kalliorannan puoli? Tässä vaiheessa me havaneesit huomautimme, että luulevatko loppaposket ihmisten räjäyttäneen kallioon kuopan jätöksiään varten. Emme, vastasivat yltiöpositiiviset hönöt ja jatkoivat touhottamista. Tosiasiaksi jäi, ettemme koskaan löytäneet ihmisten sontakasaa. Emme koskaan saaneet haukata siitä muutamaa suullista ja hangata siihen nautinnollisesti turkkia.  

Nykyään kaikki on tylsempää. Ihimset luopuivat syksyllä perinnemökistä. Puutarhamökillä tieteellinen makki tuottaa mössöä, jota ihmiset ihastelevat: ei kuulemma haise ollenkaan. Onko se olevinaan ansio? Me koirat saamme kaikessa rauhassa katsella vierestä, kun moskaa tongitaan esiin (jopa liiteri osallistuu tähän) ja kiikutetaan vihreään puolipalloon vielä muhimaan. Puolipallosta on ensin poistettu vielä hajuttomampaa mörskää kukkapenkkeihin. Sitä me havaneesit nuuskaisemme laiskasti ja saatamme vähän natustaa. Siinä kaikki. Mutta entiseen verrattuna: boring!