Ikääntyvät ja ikääntyneet eivät ole mikään homogeeninen ryhmä, mutta joukossa on kuitenkin paljon niitä, joiden taloudellinen tilanne on kohtalainen. On velaton asunto, auto ja kesämökki, ellei viimeksi mainittua ole jo myyty poiskin. Rahaa jäisi kulutukseen. Tämän ostopotentiaalin luulisi kiinnostavan yrityksiä, paitsi että ei kiinnosta.

Esimerkiksi muutama viikko sitten Sokos ilmoitti, että myynti on laskenut ja että sen vuoksi supistetaan jotain, oliko se nyt myymälöiden määrää vai henkilökuntaa vai molempia, enpä enää muista. Samalla viikolla tipahti postiluukusta Sokoksen tarjousvihkonen. Puolet siitä kauppasi meikkejä, puolet nuorten ihmisten esittelemiä nuorehkojen ihmisten vaatteita. Mitähän ostaisi? Ei mitään.

Samana päivänä Sokoksen mainosvihkosen kanssa sain myös ruotsalaisen Gudrun Sjödenin lehtisen. GS on vähän kuin Ruotsin Marimekko. Sillä on myymälä Helsingissä, mutta itse olen ostanut sen vaatteita netistä. Mainosvihkosen kuvissa esiintyi hyvin eri-ikäisiä ihmisiä nuorista harmaatukkaisiin. Sama oli tilanne paksussa talvikatalogissa. En tiedä, tekeekö GS katalogeistaan useita versioita asiakkaiden iän perusteella; kanta-asiakkaaksi ryhtyessä pitää muistaakseni ilmoittaa syntymäaika - tai sitten ei. Niin tai näin, ikääntyneet pyritään joka tapauksessa huomioimaan mainonnassa.

HS:n yleisönosastossa joku  valitti vaatteiden mitoituksista: ne eivät mahdu aikuisen päälle, vaikka ei olisikaan ylipainoinen.  Niinpä. Itse painan n. 10 kiloa enemmän kuin parikymppisenä, mutta painoindeksin perusteella olen normaalipainoinen.  En myöskään ole rintava, reitevä enkä persevä. Siitä huolimatta vaatteiden ostaminen on usein yhtä tuskaa, koska en ole mallia pajunvitsa. Vaate saattaa olla jopa kokoa 44, mutta hihat kiristävät eivätkä napit tai vetoketju mene kiinni. Joskus tilanteen pelastaa D-mitoitus, jolloin vaate kuitenkin saattaa olla huonosti istuva säkki. Tiedoksi valmistajille: Ikääntyvät eivät halua pukeutua makkaransuoleen mutta eivät myöskään säkkiin. He eivät osta teiniriepuja mutta eivät myöskään kaipaa mummomallistoa.