Olen ihaillut hevosia aina ja seurannut raveja teini-iästä saakka, välillä laiskemmin, viime vuosina taas aktiivisemmin, kiitos ravien videoinnin ja sellaisten ohjelmien kuin TalkKari ja Satavarma. (Nuo ohjelmat ovat kylläkin turhan pitkiä; löysät horinat voisi tiivistää pois; puoli tuntia riittäisi.) Niinpä juolahti mieleeni, että voisi olla hauska päästä seuraamaan "oman" hevosen  edesottamuksia.  Ainoa realistinen vaihtoehto olisi  sellainen kimppahevonen kuin esimerkiksi 500 kimppalaisen Hymynkare.  Perustetaankohan näitä kimppoja tänä keväänä ja jos, niin minne? Tuskinpa haluaisin mukaan johonkin kaukana olevaan kimppaan. Ja minkälaisia ovat nämä raviharrastajaporukat? Viihtyisinkö yhteisissä tapaamisissa vai tuntisinko eksyneeni väärään jengiin?

Olen plarannut nettiä selvittääkseni, millaisena raviharrastus siellä näyttäytyy. Vastaan tuli esim. sellainen sivusto kuin www.hevostalli.net, jossa keskustellaan mm. raveista. Se on tyypillinen netin keskustelupalsta: on asiallisia ja asiattomia kommentteja, ripaus vinoa huumoria, on kateellisia ja kaunaisia, ja sitten ne pakolliset provoajat, ääliöt ja vinksahtaneet tai sellaisia esiintyvät.

Eniten minua on kuitenkin oudoksuttanut Mika Forssin tekemisten jatkuva repostelu; siinä sivussa saa kyytiä  Heikki Korhonen, jonka hevosia Forss myös ajaa. Mikä ihme Forssissa jaksaa närästää! Kaipa hän on omalla työllään päätynyt siihen asemaan, missä nyt on. Eräässä haastattelussa Forss totesi realistisesti, että ennemmin tai myöhemmin nuoremmat kuskit ajavat hänen ohitseen tilastoissa.   Kenenkään ei sitä paitsi ole pakko antaa hevosiaan Forssin ajettaviksi. Jos antavat, mitäpä se meitä muita hetkauttaa.  
 
Ymmärrän, että raviurheilussa saatetaan harrastaa  ja sietää rankkaakin kuittailua; kyseessä ei todellakaan ole pikkutyttöjen tai kukkahattutätien harrastus. Pidän kuitenkin vastenmielisenä yhteen henkilöön kohdistuvaa, jatkuvaa nälvimistä. Olennaista ei ole, että kohteena on juuri Forss. Se olisi tympeää, olipa maalitauluna kuka hyvänsä. Hevostallissa kirjoitetaan rekkaamattomilla nimimerkeillä, joten on mahdotonta tietää, onko kyse yhden vai usemmaan henkilön projektista. Mutta jos pitäisi Hevostallin keskustelujen perusteella päättää, haluanko kuulua raviharrastajien hilpeään joukkoon, vastaus olisi selvä. En!