Lauantaina ajetussa lämminveristen derbyssä tuli kolmanneksi jo karsinnoissa yllättänyt Obrigado. Onnittelut omistajille. Heitä haastateltiin SS:ssa ennen loppukilpailua. Siteeraan juttua: Ruunan saaminen ei ollut itsestään selvyys. Sen emällä Oona Cloudilla oli nivelrikko toisessa etujalassa ja tammalle jouduttiin antamaan kipulääkkeitä kantavana ollessaan. Se on aina riski varsalle. Oona Cloud jouduttiin lopettamaan heti vieroituksen jälkeen, mutta onneksi ehdimme saada yhden hienon varsan. (SS 1.9.)

Tarkoitukseni ei ole heittää kivellä Obrigadon omistajia. Kaipa he tietävät, mitä tekevät varsinkin, kun hevosen taustajoukoissa on hevosiin erikoistunut eläinlääkäri. Mutta ihmettelen, kuten jo 6.8. kirjoittamassani jutussa, miten erilaista on hevosten ja koirien kasvattaminen. (Tai sitten se ei ole käytännössä niin erilaista, mutta puheen tasolla on.) On nimittäin vaikea kuvitella koirankasvattajan kertoilevan, että onneksi   sairaalla nartulla saatiin sentään  pentue tehdyksi ennen sen lopettamista. Uskon kyllä, että sairaillakin nartuilla teetetään pentuja, ellei esim. Pevisa sitä estä, mutta ei siitä ääneen hölistä. Hevospuolella tuntuu olevan ihan ok siirtää jos jonkinlaisista vaivoista kärsinyt hevonen siitokseen.
 
En tiedä, mistä tämä ajatusmaailmojen ja käytäntöjen ero johtuu. Voin vain arvailla, koska minulla ei ole minkäänlaista hevospuolen asiantuntemusta enkä  voi esiintyä koirankasvatuksenkaan tietopankkina. Koiran ja hevosen lisääntyminen on toki erilaista; narttu synnyttää pentueita ja tamma yksittäisiä varsoja. Koirakasvattajan tavoitteena kuitenkin on, tai pitäisi olla,  että koira elää pitkän elämän mahdollisimman terveenä. Ravihevosen kasvattajan ensisijaisena tavoitteena on, että hevonen juoksee mahdollisimman paljon rahaa, minkä se voi tehdä nuorenakin. Ellei juokse, se voidaan laittaa kiertoon tai passittaa  vihreämmille laitumille. Tai ovatko koiran- ja hevosenkasvattajien näkemykset sairauksien ja vikojen periytyvyydestä ja niiden merkityksestä erilaisia? Kummatko ovat oikeassa vai ovatko molemmat oikeassa omalla tontillaan? En tiedä. Kunhan ihmettelen.