Raviväki itkee ravipelien suosion laskua. Mistä se johtuu? Syitä on varmaan monia, suurelta osin minulle tuntemattomia. Joka tapauksessa se  porukka,  joka on ikään kuin luonnostaan kasvanut pelaamaan pikku panoksilla raveissa, on ikääntynyt ja poistumassa ruodusta. Jälkikasvulla ei enää ole sitä harrasteputtea, jonka siivittämänänä notkuttiin radoilla, sittemmin kenties netissä,  ja pelattiin sen minkä kukkaro salli. Tilalle pitäisi saada uusia pelaajia kaupunkilaisista, joilla ei ole omakohtaista kosketusta hevosiin. Saattaa olla kinkkinen juttu.

Jokainen osaa pelata lottoa, eikä veikkaaminenkaan ole vaikeaa. Tämänkaltaisiin peleihin verrattuna ravipelien aloittaminen ummikkona on rakettitiedettä. Veikkauksen sivuilla näkyisi kyllä olevan ohjeet, miten pelataan, mutta kukapa nyt ohjeita lukisi. Opetusvideo voisi olla kiinnostavampi ja helpompi omaksua.  Aloittelijoita pitäisi opastaa kädestä pitäen mutta ei lillukanvarsiin sotkeutuen, hauskasti ja havainnollisesti. Tämän voisi tehdä ravipelikoulun avulla. Sen voisi sijoittaa pysyvästi  Hippoksen tai Veikkauksen tai miksei Ravinetin sivuille. Joku hyvä tyyppi juontamaan.

1. oppitunti: Pieni ravisanasto ja lajin esittely. Lähtölistan (mistä sen näkee) lukeminen  ja ymmärtäminen.

2. oppitunti: Vihjeet. Missä niitä on; hyödyntäminen. Seurataan, miten muutama vihjaaja onnistuu joissakin raveissa.

3. oppitunti: Veikkauksen ravipelisivut, tolkkua numeroryteiköstä. Kertoimet ja prosentit.

4. oppitunti: "Helpot" pelit voittaja, kaksari, sija ja troikka . Pelataan käytännössä netissä ja radalla.

5.oppitunti: T4 - T76. Pelataan käytännössä netissä ja radalla. 

6. oppitunti: Muut sekalaiset, jos halutaan.

Havaintovälineeksi ja opetuksen kohteeksi otetaan porukka, joka EI tiedä ravipelaamisesta mitään. Heiltä saa parhaat vihjeet siitä, mikä ravipelaamisen aloittamisessa on vaikeinta. Rinnalle voi järjestää myös kilpailun, jossa esim. raviliigahevosten (jääkiekkoseurojen) porukat ottavat mittaa toisistaan. Lyhyitä, napakoita jaksoja.

Videon tukemana pelikouluja voisi järjestää myös radoilla. Lisämausteeksi varikkokäyntejä, hevosenomistajien, kuskien, valmentajien ja hoitajien tapaamisia. Koulu voisi huipentua radan tärkeimpään ravitapahtumaan. Vetäjäksi tarvittaisiin viitseliäs tyyppi, jolla on tietoa hevosista ja peleistä, selkeä ulosanti ja ennen kaikkea hyvät ihmissuhdetaidot. Valitettavasti tällaisista ihmisistä on pulaa.

Ehkä tällainen opetusvideo jo onkin jossain netin uumenissa. Jos on, siitä olisi pidettävä enemmän meteliä. 

(Lisätty illalla toiseksi viimeinen kappale.)