Kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat julkistettiin. Näköjään en ole lukenut niistä kuin Ketun romaanin Rose on poissa sekä Rauhalan Synninkantajat. Jälkimmäisestä en pitänyt -  johtunee pääasiassa aihepiiristä - ja hämmästelen muutenkin sen päätymistä tähän joukkoon.  Jalosen Taivaanpalloa olen juuri aloittelemassa. Jari Järvelästä en ole  ikinä kuullutkaan. Hänen teoksensa Kosken kahta puolta panin juuri tilaukseen, kuten myös Mäkelän teoksen Hunan ja Sundin Missä musiikki alkoi. Finlandia-palkinto jaetaan muistaakseni jo loppukuusta, joten kaikkia ehdokkaita en varmaan saa siihen mennessä käsiini, paitsi ostamalla, mikä ei toki ole pois suljettu mahdollisuus. 

On aina hauskaa päästä teokset luettuaan arvuuttelemaan, kenet palkitaan. Kun voittaja on tiedossa, homma vähän lässähtää: Njaa, viitsiikö noita "hävinneitä" enää ruveta pyydystämään luettavaksi. Laskisiko jotain joulupukin varaan vai antaisiko homman kokonaan olla.  Ehdokkaiden julkistamisen ja palkinnon jakamisen välillä voisikin olla pitempi aika. Kirjasäätiöhän järjestää myös yleisöäänestyksen.  Tuskinpa olen ainoa, joka äänestää, vaikka ei olisi ehtinyt kaikkia kirjoja lukeakaan. Ja sittenhän on vielä varjo-Finlandia tjsp. 

Finlandia-palkinnon saajan päättää tänä vuonna Seppo Puttonen, joka näkyy olevan kirjallisuustoimittaja ja Turun kirjamessujen ohjelmapäällikkö, siis vaihteeksi ammattilainen. Ei pöllömpää sekään.