Stakes-ravit on ainoa vuosittainen ravitapahtuma, jonka viitsin käydä paikan päällä katsomassa, sikäli mikäli. Edellisen kerran olin muistaakseni Sorsasalossa 2016 tai 2017. Tällä kertaa oli luvassa hieno sää ja hyvät lähdöt. Itse Stakes ei niin kummoinen ollut, paitsi että oli tilaisuus nähdä ikäluokkatähti ja tulevaisuuden toivo Graceful Swamp.

Kiinnostavin lähtö oli oikeastaan kolmivuotiaiden lämminveristen lähtö. Se oli siitäkin mukavaa seurattavaa, että hevoset volttasivat etusuoralla, joten voltin saattoi nähdä lähietäisyydeltä. Lähtö onnistui vasta neljännellä yrittämällä. Ihmeen kärsivällisesti nuoret, kokemattomat hevoset suhtautuivat tilanteeseen. Hevosten lähtökiihdytys näyttää aina  hurjalta. Pelkäsin nytkin, että jokin takarivin hirveää vauhtia lähtevä tummahko hevonen ryntää edellä lähtevän päälle. Mutta ei. Refleksit toimivat sekä kuskilla että hevosella.

Näissä kolmivuotiaissa oli useita ulkonäöltään todella upeita hevosia. Graceful Swamp eli Sämpylä sen sijaan on peruslämppärin näköinen. Se ei toki haittaa; ravikilpailu ei ole kauneus- tai komeuskisa. Sämpylä juoksee sillä tavalla taloudellisesti, ettei sen vauhtiakaan oikein tajua niin kovaksi kuin se todellisuudessa on. 

Suomenhevoset ovat sympaattisia, mutta ovatko ne ihan omassa elementissään juoksijoina, onkin jo toinen juttu. Monet näyttävät riuhtovan eteenpäin pikemminkin voimillaan kuin nopeudellaan. Kyllä lähtisi vielä tukkikuorma metsästä, prkl! Poikkeuksiakin on. Esimerkiksi Juliette Lax on hieno urheiluhevonen.

Hauskinta raveissa olivat vieressäni istuneet lapset, jotka torhavana tutkivat lähtölistaa ja ohjeistivat vanhempiaan, mitä hevosia näiden piti käydä pelaamassa heidän puolestaan kahden euron panoksella. Toisella puolella taas oli pari varsin ikääntynyttä daamia, jotka myös syynäsivät lähtölistaa oikein kynä kädessä. En viitsinyt kurkkia, mitä he sinne merkkasivat, mutta kiinnostusta näytti riittävän.

Entä oliko itse ravitapahtuma kehittynyt sitten viime näkemän? Valitettavasti ei. Sama nukkavieru yleisilme oli pitänyt pintansa kuin edellisellä käynnillä.

 

P.S. Oletko aikonut "ummikkona" hankkia osuuden ravihevosesta? Jos olet, seuraa jonkin aikaa ns. hötönettia (www.hevostalli.net). Välillä palstaa vähän siivotaan, sitten se taas vajoaa omaan tympeyteensä. Mutta jos löydät palstalta hengenheimolaisia, niin mikäpä siinä; se on sinun asiasi. Ellet, ota rahasi ja juokse. Raviurheilun rahoittajana olet vaarassa joutua elättämään hötönetissä "keskustelevaa" roskasakkia. Ai että olen kirjoittanut tästä asiasta ennenkin? Aivan. Ja aion kirjoittaa jatkossakin.

 

(22.23 lisätty lapsista jne. kertova kappale, joka unohtui.)