Havannalaiset ry järjestää näköjään huomenna terveyspäivän, aiheena polviongelmat ja allergiat. Hienoa! Toivottavasti osanottajia on runsaasti. Mikäpä olisi tärkeämpää koirallekaan  kuin terveys. Laadittehan yhdistyksen lehteen artikkelin tilaisuudesta, kiitos!

Itse olen omistanut kuusi havannankoiraa ja leikkauttanut (kuten olen ennenkin kertonut) niiltä neljän polven ristisiteen. Kaikki nämä leikatut polvet ovat olleet patella luksaation osalta 0:n polvia. Koirat oli tutkittu yhden-kahden vuoden iässä. Silloin kun ne olivat nuoria, ei ollut tapana tehdä uusintatutkimuksia. En muista tarkkaan, minkä ikäinen Ines oli silloin, kun sen polvi leikattiin, mutta joka tapauksessa selvästi alle 10. Tuiskun ristisiteet leikattiin 10- ja 11½-vuotiaana ja Pilvin 11-vuotiaana. Tuisku ja Pilvi olivat äiti ja tytär. Ineksen ristisidevaurio oli todennäköisesti mutta ei toki varmasti tapaturmainen. Tuiskun vauriot tulivat ihan puskista. Pilvi liukastui lievästi märällä lattialla nenäni edessä ja alkoi linkuttaa. Koska liukastuminen oli vähäinen, ristisiteessä oli varmaankin jo vikaa. Kaikilla näillä koirilla oli normaalit kulmaukset, joten liian suorat kulmaukset eivät olleet niiden ongelmien syy.

Patella luksaatio voi käsittääkseni altistaa ristisidevaurioille, mutta kuten omista koiristanikin näkee, ristisidevaurio voi kehittyä ilman luksaatiota. Se on myös perinnöllinen. Narttujen kannaltahan tämä on ongelmallista, koska pentueet tehdään nuorena eikä kristallipallosta voi katsoa, mihin narttu myöhemmällä iällään sairastuu. Uroksilla tätä ongelmaa ei periaatteessa ole ja niillä voi olla myös sen verran jälkeläisiä, että niistä  olisi saatavissa tilastollisesti merkitseviä tuloksia. Mitään tuloksia ei kuitenkaan saada, jos koiria ei tutkita! Ristisidevauriothan eivät jalostustietokannassa näy, joten niiden yleistymisen estämiseksi tarvitaan kasvattajien ja koiranomistajien avoimuutta ja vastuuntuntoa. Mitkään ongelmat eivät ratkea lakaisemalla ne maton alle.

Rosita, neljä vee, on ensimmäinen havannankoirani, jolla on ollut allergiatyyppisiä oireita: punoitusta tassunpohjissa ja ikenissä, silmä- ja sierainvuotoa. Se sai oireisiinsa kaksi antibioottikuuria, jotka eivät edes poistaneet kaikkia oireita kokonaan. Kun oireet taas palasivat selvempinä,  päätin kokeilla jotain muuta eli vaihdoin Rositan ruokavalion. Sen perusruoaksi tuli ensin (ja on yhä) Golden Eaglen ankka-peruna, sitten myös kalkkuna ja kana&kasvikset. Muita lihoja ja kalaa, jonkin juustonokareen, kananmunaa yms. se saa vain satunnaisesti  herkkupaloina, ongelmitta. (Syötän niitä nähdäkseni, miten Rosita reagoi). Mitään viljoja tai soijaa Rosita ei saa. Näillä konstein oireet ovat pysyneet poissa. En tiedä, oliko kyse allergiasta vai ei, mutta sillä ei itse asiassa ole kummoistakaan merkitystä. Pääsia, että oireita ei ole..

Ruokavaliota vaihtaessani jouduin tutustumaan ruokien tuoteselosteisiin tarkemmin kuin ennen. Huokaus! On hyviä selosteita ja vähemmän hyviä. Pakkauksen etupuolelta saattaa esimerkiksi saada kuvan, ettei siinä ole vehnää, mutta kun tihrustaa kääntöpuolen pikkuruisen tekstin läpi, vehnää löytyykin. Harmillisen monissa märkäruoissa on kahta lihaa, jolloin niitä ei voi käyttää eliminointidieetissä. Ongelmallisia ovat myös irtonamit; ei jatkoon. Muinoin eli ennen EU:ta koirien ruoissa piti olla ns. vakuustodistus, josta näkyivät pilkuntarkasti kaikki ruoan ainesosat ja  pitoisuudet. Tolkun meinikiä ja helppoa!

P.S. Lisäänpä sen verran, että ennen oireiluaan Rosita söi perusruokana eri valmistajien kana-riisiä tai lammas-riisiä ja raakaa nautaa eli Oscarin lihapullia ja  silloin tällöin piimää kuivamuonan kostukkeena; lisäksi erilaisia palkkionameja irtona tai pakkauksista sekä säännöllisesti myös Denta Sticksejä. Satunnaisesti se toki sai mitä milloinkin.