Olin toissapäivänä jännän äärellä: kävin bussilla keskustassa ensimmäisen kerran sitten viime maaliskuun. Tällä välin olin käyttänyt vain omaa autoa. Piti hommata vessaan uusi loisteputki. Ensin talsin lähikauppaan. Muistelin, että siellä on loisteputkia. Niin olikin, mutta liian pitkiä. Toisen lähikaupan putket olivat liian lyhyitä, pöytälamppuun tarkoitettuja. Mikä neuvoksi? Pakkasta on 25 astetta ja auto umpijäässä peltitallissa. Kyllähän se liikkeelle lähtee, mutta viitsiikö sillä ajaa lyhyehköä matkaa keskustaan? Ei viitsi, on mentävä bussilla. Naapureilta olin kuullut, että bussia voivat riskiryhmäläisetkin ihan hyvin käyttää, ei siellä ole juuri ketään.

Ja ei kun pysäkille. Sinne tulee kaksi muutakin ihmistä. Tiirailen, onko heillä maskit. On. Bussi saapuu, hyppään kyytiin ja tarkistan heti, istuuko jossain maskiton ihminen. Onneksi ei. Ihmisiä kertyy lopulta 12 (laskin heidät!) ja kaikilla on maski. Mainiota. Yksi pappa tosin niiskuttaa ja köhii tämän tästä. Ehkä hänellä on jokin kiireellinen ja pakollinen asia hoidettavanaan keskustassa, yritän "myönteisesti" ajatella.

Ostan loisteputken ja näen, että paluubussi odottaa jo pysäkillä. Nousen bussiin ja huomaan, että siellä istuu jo kaksi maskitonta ihmistä. Asemoin itseni mahdollisimman kauaksi heistä. Ihmisiä kertyy kaikkiaan vain seitsemän, mutta ainoastaan kahdella itseni lisäksi on maski. Viimeisinä bussiin saapuu pari nuorta miestä, jotka istuutuvat lähelle minua käytävän toiselle puolelle. Vaihdan paikkaa bussin takaosaan. Se on typerää, koska sielläkin istuu maskiton mies, mitä en muistanut. Pojat jäävät pois kyydistä lukion pysäkillä. Mulkoilen heitä vihaisesti.

Käytökseni on tietenkin aivan hysteeristä varsinkin, kun tautitapauksia on näissä maisemissa varsin vähän. No, seuraavana päivänä luen taas lehdestä, missä on voinut tällä viikolla  altistua koronalle:  bussissa, useassa koulussa, kauppakeskuksessa jossa  olen vastikään käynyt jne. Päätän taas vältellä bussikyytejä.

Lisäys19.1. Yllä olevan jutun kirjoittamista seuraavana päivänä paikkakunta siirtyi koronan kiihtymisvaiheeseen. Koululaisia siirrettiin sankoin joukoin etäopetukseen ja heille alettiin jakaa kaupungin kustantamia maskeja. Että semmosta.