Helsingin Sanomien pääkirjoitus kertoo tänään: Nyt yli 80-vuotiaat on saatu pitkälti rokotettua. Vai niin. Missähän näin on tapahtunut? Täällä yli kahdeksankymppisten (siis muiden kuin hoivakodeissa yms. asuvien) rokotuksien ajanvaraus aloitettiin vasta eilen. 85-vuotias sukulaiseni soitti ajanvarausnumeroon noin kahden ja puolen tunnin ajan ja onnistui saamaan vuoron. Toinen sukulainen, kohta 82 vee, yritti viisi tuntia saamatta vuoroa. Rokotteet olivat loppuneet eikä rokotusaikaa voi varata maanantaina netissäkään, kuten alun perin  ilmoitettiin. Toisin sanoen tämä sukulainen todennäköisesti soitti useamman tunnin ajan turhaan. Olisiko ylivoimaista saada aikaan tiedote, jossa soittajille kerrottaisiin rokotteiden loppuneen?

Kyllä nyt ikäihmisiä koetellaan. Marraskuussa nämä seniorit seisovat influenssarokotusten jonossa ulkona, toinen reilun tunnin, toinen yli kaksi tuntia.

Jotain mätää tässä rokotusten saatavuudessa on. Israelissa on rokotettu suurin osa väestöstä ja osalle on menossa jo toinen kierros. Syykin on selvä: lehtitietojen mukaan Israel on maksanut rokotteista enemmän kuin esim. EU. Britanniassa on rokotettu yli 15 miljoonaa ihmistä. No, sehän ei olekaan EU-maa. Suomessa rokotuksen on saanut vasta 280 000 henkeä. Mikä mahtaa olla rokotusten määrä muissa EU-maissa? Poikkeaako se olennaisesti Suomen tilanteesta vai ei? Onko EU epäonnistunut ja jos, niin miksi, vai onko Suomen hallitus epäonnistunut ja jos, niin miksi? Hyvät selitykset alkaisivat olla tarpeen.

 

Lisäys 22.2. Median välittämät tiedot rokotusten määristä vaihtelevat. Jotta en tulisi levittäneeksi väärää tietoa esim. Israelin rokotuksista,  kerron, että tänään bongasin jostain ilmauksen suuri osa  (ei siis suurin) israelilaisista on rokotettu.