Suomalaiset hevoset eivät Solvallan viikonloppuna juuri juhlineet. Niitä oli tavallista vähemmän edes osallistumassa, osittain varmaan koronan vuoksi mutta myös syystä, että menestymisen mahdollisuudet olivat  vaatimattomat. Mutta H.V. Tuuri ja Iikka Nurmonen sentään yrittivät parhaansa ja menestyivät. Hienoa! 

Olen ennenkin sanonut, että kansainvälinen taso ravihevosissa on suomalaiselle hevoskasvatukselle kuin horisonttiviiva: se pakenee, kun sitä lähestyy. Mistä johtunee? En uskoisi, että kyse olisi osaamattomuudesta, siitä ettei tiedettäisi, miten hevosia jalostetaan. Ehkä kyse on resursseista eli rahasta. Suomessa on vähänlaisesti ökyrikkaita, jotka pystyisivät ylläpitämään kymmenien hevosien tallia ja/tai ostamaan huipputammoja siitokseen. Varsinkin nuorempien ravurien isäoriit ovat jo usein kansanvälistä tasoa; on Muscle Hilliä, Muscle Massia, Maharajahia, Ready Cashia jne. Niin että tammojen tasosta ja emälinjastako läpimurto huipulle on kiinni?

Kärki on myös kapea molemmissa roduissa. Next Direction on yksinäinen huippu aikuisissa lämminverisissä; kolme - nelivuotiaissa saattaa olla toivoa. Omistaja on ilmoittanut, että Next Direction osallisuu tänä kesänä Suur-Hollolaan. Mainiota! Jos ruuna pysyy terveenä ja on Hollolan aikaan iskussa, silloin mennään eikä meinata ja vältytään - toivottavasti - viime kesän toisinnolta eli nololta kävelykilpailulta. Se oli tylsyydessään huonoa mainosta hevosurheilulle: ajetaan Elian Webin takana suosiolla kakkos- jne. rahoista.

Kärki on kapea myös suomenhevosten puolella. Parvelan Retu on lottovoitto taustajoukoilleen ja epäilemättä myös poikkeusyksilö, mutta sen poikkeuksellisuus ei johdu vain sen parhaudesta vaan myös muiden keskinkertaisuudesta. Avoimissa lähdöissä puolestaan kisaa sekalainen seurakunta radalle palanneita ja sieltä "huoltotauolle" poistuvia toivossa, että jokunen euro vielä tienataan, sekä suppea perusjoukko luotettavia puurtajia. Ketä kiinnostaa?

Ellen väärin muista, takavuosina suomenhevoset olivat ainakin kärjen osalta nopeampia kuin Ruotsin ja Norjan kylmäveriset. Joku ruotsalainen jalostusagronomi (?) alkoikin  paasata, etteivät suomenhevoset ole kylmäverisiä eikä niitä näin ollen saa päästää juoksemaan  kylmäverihevosille tarkoitettuihin lähtöihin. Olisikohan syytä muuttaa käytäntöä? Norjan ja Ruotsin kylmäverikasvatus on mennyt eteenpäin, Suomessa on poljettu paikoillaan, joten hyvin mahtuisivat nämä rodut samoihin lähtöihin. Suomessahan se on sallittuakin.

Suomen raviurheilu kaipaa kipeästi menestyjiä kansainväliselle huipulle ja laajuutta kotimaiseen kärkeen. Tämän toki tietävät kaikki, paitsi ne jotka haluavat pitää päätä pensaassa ja jankata, miten meillä on hieno laji, kunhan ihmiset sen vain tajuaisivat. Kannattaisiko vaihteeksi miettiä, miksi eivät tajua!

P.S. Jos aiot täysin ummikkona hypätä raviurheilun pariin esim.  hevosen kimppaomistajana, seuraa muutaman viikon ajan ns. hötönettiä, www.hevostalli.net. Jos tuntuu, että siellä on hengenheimolaisiasi, niin onnea matkaan. Jos ei, ota rahasi ja juokse.

P.S. No voi rähmä! Nyt tuli tieto, ettei Next Direction todennäköisesti juoksekaan Suur-Hollolassa. Kilpailullisuus kärsii, kun tämä hepo ja Iikka eivät ole mukana.