Pääkaupunkiseudun äänenkannattaja Helsingin Sanomat on yrittänyt viime aikoina kurkistaa kuplansa ulkopuolelle esimerkiksi lähettämällä toimittaja Anna-Stina Nykäsen "maakuntiin"  tutkimaan alkuasukkaiden elämää. Ei siinä mittään; juttusarja oli ihan kiinnostava. Todellisen karvansa Hesari paljastaa, kun on kyse tärkeistä asioista kuten Hesarin toimttajien Musta laatikko -esiintymisistä, joita on päätetty levittää Helsingin ulkopuolelle eli  Turkuun, Tampereellle, Jyväskylään ja Ouluun. Mikä ei kuulu joukkoon? Itä-Suomi, josta Hesari ei ole löytänyt ainoatakaan paikkaa, jonne toimittajat voisivat jalkautua.

Tämähän ei ole mikään yllätys. Iäkkäiden, köyhien, sairaiden ja  syrjäytettyjen Itä-Suomi muuttuu näkymättömäksi, häviää kartalta, kun kehitystä ohjataan Etelä- ja Länsi-Suomen kasvukeskuksiin, mihin kyytiin Jyväskylä on onnekseen päässyt mukaan. En osaa arvioida, mikä tässä kehityksessä johtuu itäsuomalaisista itsestään (ollaanko saamattomia?), mikä olosuhteista, jotka ovat esimerkiksi vientiteollisuudelle hankalammat kuin etelässä ja länsirannikolla. Mutta onhan se murheellista, että valtavat alueet lähes tyhjenevät ihimisistä, mikä osaltaan hankaloittaa viimeisten mohikaanien elämää.

Myös valta valuu etelään, koska kansanedustajien määrä riippuu vaalipiirin asukasluvusta. Onko politiikan huipulla ollut ketään itäsuomalaistaustaista Jyrki Kataisen jälkeen? Ei tule mieleen. Ensi vuonna on eduskuntavaalit. Ehdokkat eivät vielä ole tiedossa, mutta tällä hetkellä en keksi  Savo-Karjalan (epäonnistuneesta) vaalipiirista ketään, jonka kuvittelisin nousevan merkittävään asemaan tulevassa hallituksessa. Se on kuvaavaa ja kylmäävää.