Suomen vesille eksynyt mursu menehtyi yöllä kuljetuksen aikana. Murheellista, mutta mursulle parempi lopputulos. Mikä olisi ollut sen kohtalo, jos se olisi selvinnyt Korkeasaareen? Stressaantunutta villieläintä  olisi yritetty pitää hengissä ja lihottaa. Entä sitten? Palautus Itämereen olisi tuskin ollut ratkaisu. Kuljetus pohjoiseen? Eli taas riskialtis nukutus, lisää sterssiä ja epävarma lopputulos.

Pelastusyritykseen varmaan ryhdyttiin yleisen mielipiteen paineessa. Ymmärrän sen. Ellei yritykseen olisi ryhdytty, paskamyrsky somessa olisi ollut varma. Saattaa tosin olla, että se on nytkin menossa; en tiedä koska en juuri seuraa somea. YLE:n mursukeskustelun luin - ja hämmästyin. Eräskin kirjoitti, että mursun kohtelu mittaa kansakunnan sivistystason tarkoittaen siis, että mursu pitää pyrkiä pelastamaan. Samaan aikaan tuhannet ja taas tuhannet nuoret, terveet eläimet teurastetaan ruoaksi, eikä se uhkaa kansakunnan sivistystasoa. (Ei, en ole vegaani.)

Monilla kirjoittajilla ei tuntunut olevan mitään hajua, millaista on villieläinten elämä. Television luonto-ohjelmissa eläimille annetaan nimi ja rakennetaan tarina, jossa on kyllä välillä vastoinkäymisiä, mutta sitten taas paistaa aurinko. Ei näytetä, miten hyeenat repivät mukaansa juuri syntymässä olevan gnuantiloopin vasan. Miten puhvelin sarvi lävistää leijonan mahan ja miten se kituu vähitellen hengiltä. Miten luurangoksi laihtunut metsästyskyvytön vanha leijona yrittää viimeisillä voimillaan puolustatutua mutta luovuttaa sitten. Miten raivokkaasti leijonanaaraat puolustavat pentujaan uuden uroksen uhalta ja miten se siitä huolimatta löytää ja tappaa pennut. Miten sateiden viivästyminen riuduttaa ja tappaa kokonaisia eläinlaumoja. Jne.

Moni kirjoittaja suhtautui mursuun kuin leppoisaan kotieläimeen. Mursua olisi pitänyt siinä omakotitalon pihalla syöttää ja juottaa, jotta se olisi voimistunut. Se on kaunis ajatus, mutta olisiko se suostunut syömään? Montako vuorokautta ruokintaa olisi pitänyt jatkaa? Olisiko mursun taas annettu mennä mereen nääntymään uudestaan vai vangittu vapaudessa elänyt olento riutumaan johonkin eläintarhan kaltaiseen paikkaan vailla mahdollisuuksia lajityypilliseen elämään?

Empatia eläimiä kohtaan on kaikin puolin kannatettavaa kunhan otetaan huomioon, mikä on lopulta eläimen itsensä - ei ihmisten tunteiden -  kannalta parasta. 

(21.7. korjattu seuraamani keskustelun alusta. Se taisikin olla YLE:n eikä HS:n keskustelu. Lisätty myös muutava selventävä sana.)