Martta Kaukosen esikoisteos Terapiassa oli nappisuoritus: tiivis, omissa raameissaan uskottava ja yllätyksellinen. Nyt ilmestyneessä uutuudessa Sinun varjossasi Kaukonen hyödyntää samoja kerronnan keinoja kuin esikoisteoksessa.

Tälläkin kertaa keskeisiä henkilöitä on kourallinen. Anne on taidehistorioitsija, joka on erikoistunut taidemaalari  Roosa Purppuran töiden tutkimiseen. Roni on Purppuran poika ja performanssitaiteilija,  Minna puolestaan tunnettu näyttelijä ja Suvi, niin, mikä Suvi nyt sitten onkaan - ainakin traumatisoitunut ihminen ja työtön. Anne on päättänyt järjestää performanssin, jossa on tarkoitus metoo-hengessä pyytää anteeksi seksuaalisen häirinnän tai rikosten uhreilta, koska syylliset, yleensä miehet, eivät sitä hänen mielestään tee. Ryhmän jäsenet eivät ole valikoituneet mukaan sattumalta, vaan Anne toteuttaa performanssin varjolla muilta salaamaansa suunnitelmaa.

Kukin neljästä henkilöstä toimii vuorollaan kertojana. Teoksen edetessä heidän persoonallisuudestaan ja elämästään kuoriutuu esiin piirteitä ja paljastuu salaisuuksia, jotka ovat osin yllättäviä. Tekniikka on sama kuin edellisessä romaanissa. Siinä se toimi. Nyt siihen on tullut mukaan jonkinlaista itsetarkoituksellisuutta, yliyrittämistä, väkinäisyyttä - you name  it - jotain mikä on   häiritsevää ja epäuskottavaa.

Kaukosen teos käsittelee vakavia aiheita: miten nuorena koettu raiskaus ei jätä uhriaan rauhaan koskaan; miten itsekäs vanhempi voi latistaa ja tuhota lahjakkaankin lapsen; miten syyllisyys ja paljastumisen pelko korventaa ihmistä; miten käsitellä vihaa. Tästä huolimatta Sinun varjossasi on jotenkin viihteellisempi? viihdekirjamaisempi?  höttöisempi?  teos kuin Terapiassa. Jollekin lukijalle  se voi olla ansio, minulle ei. Ehkä se johtuu siitä, että olen boomeri ja tosikko.

Kaukonen on nyt selvinnyt hengissä toisen teoksen kirjoittamisesta. Useinhan sitä pidetään vaativana rojektina varsinkin, jos esikoinen on ollut menestys. Ja ei kun uutta matoa koukkuun. (Kirjailijat varmaan inhoavat tällaisia vanhoja sanontoja paitsi, jos tarvitsevat niitä ikäihmisten luonnehdintaan.)