Puutarhan vuosi alkaa olla finaalissa. Kukkaruukut yms. on tyhjennetty, eikä kukkia muutenkaan juuri ole. Hallayö puraisi vetisimpiä kasveja jo pari viikkoa sitten, mutta kunnon pakkasia ei ole  ollut, joten osa kasveista porskuttaa vielä reippaina.

Kesä oli aika erikoinen. Toukokuu ja kesäkuukin juhannuksen kieppeille olivat viileitä.Sitten oli liiankin kuumaa.  Siitä kai johtui, että kasvu ja kukkiminen takkuili. Persilja, joka on yleensäkin hidas itämään, vaikutti aivan toivottomalta. Teimme jopa uusintakylvön. Loppukesästä persilja sitten suorastaan räjähti. Sitä tuli niin paljon, ettei kaikkea millään saada käytettyä edes pakastettuna vaan iso osa jää penkkiin. Ainakaan toistaiseksi sitä ei ole mikään otuskaan syönyt. 

Ainoa oikea omenapuumme kukki mahtavasti, mutta omenoita saimme tuskin ollenkaan, koska  tänä vuonna riitti omenoissa vikoja:  muumiotautia, pihlajanmarjakoita ja mikä se kolmas riesa nyt onkaan, jokin rupi? No, omanapuut ovat meille lähinnä miljöökoristeita, joten ei juuri haittaa, että emme saa omenoita.

Tänä vuonna jäimme myös ilman saskatoonin marjoja. Saskatoonkin kukki runsaasti. Vähitellen aloin seurata marjojen kypsymistä, koska tiedän, että rastaat syövät marjat raakoina. Ei vaan näkynyt eikä kuulunut rastaita; siksi suojaharson laittaminen lykkääntyi. Vajaan viikon poissaolon (sateista!) jälkeen  palasimme mökille. Ja kappas, saskatoonissa ei ollut juuri marjan marjaa. Tyhmyydestä sakotetaan, näinhän se menee. Pihlajanmarjojen puuttuminen on saanut linnut syömään myös aronian marjat. Joinakin vuosina niitä on  pensaissa jopa talvella.

Karviaisia ja mustiaviinimarjojakin tuli harvinaisen vähän. Karviaisessa jylläsi jokin otus, joka järsi lehdet, mutta marjojen määrään  se ei kai suoranaisesti vaikuta? Sama lehtisyöppö riivasi myös muita kasveja. 

Monien kasvien kukkiminen tosiaan viivästyi. Esikasvatan gladiolukset keväällä kaupungissa juuri siitä syystä, että ne ehtisivät kunnolla kukkia jo loppukesällä. Kyllähän ne silloin aloittivat kukkimisen, mutta vielä tällä viikolla niissä oli kokonaan nupullaan olevia "oksia". Onneksi nuput aukeavat hyvin vaasissa. Osa ruusuista kukki surkeasti alkukesällä. Nyt joissakin, esim. upeissa Peace-ruusuissa, olisi nuppuja. No, se on myöhäistä nyt. Echinatkin aloittivat kukkimisen tavallista myöhempään, mutta selvisivät hallaöistä. Saapa nähdä, miten pitkään ne sinnittelevät.

Huomenna yritämme taas parhaamme mukaan paketoida ne puut, joita jänikset, rusakot, myyrät ja kauriit järsivät talvella. Kokonaan sitä ei pysty estämään, mutta toistaiseksi puut on saatu pidettyä hengissä, vaikka ne ovat kärsineet vakavia vaurioita.

Ja sitten saa talvi tulla.