Eilen julkistettiin kaunokirjallisuuden Finlandia-ehdokkaat. Huh! En ole lukenut niistä ainoatakaan. En muista, että näin olisi käynyt koskaan.

Minulla on ollut vuosien ajan sellainen tavoite, että yritän lukea ehdokkaat ennen kuin kilpailun voittaja valitaan. On hauska laittaa teokset järjestykseen, jossa haluaisi niiden tulevan palkituiksi.  Homma on onnistunut, jos olen jo lukenut muutaman ehdokkaan ennen julkistusta. Silloin ehtii hyvin lukea loput ennen H-hetkeä. Esteeksi voi toki tulla, ettei saa kirjoja käsiinsä ajoissa. Muutaman mieluisan voin ostaa, mutta en kaikkia.

Kännön muhkean Ihmishämärän olen lukenut jonnekin puolivälin tienoille. Sitten loppui laina-aika. Uudestaan sen saisi kirjastosta joskus. Ihmishämärän aionkin ostaa, että saan lukea sen kaikessa rauhassa. Muista ehdokkaista minulla on tilauksessa Jalosen  Stalker-vuodet, Vainajaiset (Kyllönen)  sekä Sivistynyt ja miellyttävä ihminen (Turunen). Stalker-vuosien varausjonossa taisin olla seitsemäs; muita ei ole toivoakaan saada lainatuiksi ennen voittajan ratkeamista.  Kaksi ehdokasta, Hävitys (Rauma) ja Krysa (Tissari), eivät oikein nappaa, mutta voittajan luen aina, joten saapa nyt nähdä.

Olli Jalonen  on tosiaan voittanut Finlandia-palkinnon jo kaksi kertaa ja ollut ehdokkaana kuudesti tämä vuosi mukaan lukien. Ennätystä pitää hallussaan Pirkko Saisio seitsemällä ehdokkuudella, kertoo Hesari. Voittajan  valitsee tänä vuonna piispa Mari Leppänen. Lukijan roolissa minulle ei ole juuri väliä, mikä teos voittaa. Joskus  harmittaa kirjailijan puolesta, ettei hän  ole päässyt edes ehdokkaaksi, toisinaan kismittävät nämä "uusijat". Viime vuonna taisin jopa miettiä tässä blogissa, pitäisikö kerran voittaneet jättää pois koko kisasta. Seuraisiko siitä mitään hyvää? Ehkä ei.

20.24 korjattu Krusa > Krysa. Todella noloa, jos teoksen tai kirjailijan nimi on väärin. Lisäsin myös puuttuvat kirjailijoiden nimet!