Muutama päivä sitten julkisuudessa käsiteltiin  puutteellisia tai jopa vääriä tietoja eläinten ruokien  raaka-aineista. Olen kirjoittanut tästä aikaisemminkin, joten annan tällä kertaa asiasta vain muutaman omakohtaisen esimerkin. Koirani on lievästi allerginen (oma arvio, ei eläinlääkärin diagnoosia), joten haluan tietää, mitä se tarkkaan ottaen syö.Tämänhän pitäisi selvitä pakkauksesta. Juu.

Ensimmäinen esimerkki: Pieni purkki märkäruokaa, Best Friend. Purnukan  kannessa lukee Paté with turkey. Lisäksi kannesta käy selville, että kyseessä on viljaton luomutuote. Pohjasta käy lisäksi ilmi, että tuote on "made in Europe". Koska nämä tiedot ovat täysin riittämättömiä, etsin netistä tietoa ruoan sisällöstä, mutta en löytänyt. Niinpä otin yhteyttä pakkauksesta löytyvään s-postiosoitteeseen kysyäkseni, mitä tuote sisältää. Best Friend vastasi, että sisältönä ovat  liha ja lihaperäiset tuotteet 50%, josta 4% kalkkunaa, lisäksi kanaa ja nautaa. Myös kivennäisten ja vitamiinien laatu ja määrä yms. ilmoitettiin

Purnukan kansi on mielestäni  harhaanjohtava. Siinä ei toki väitetä, että sisältö olisi kalkkunaa vaan että siinä on myös kalkkunaa, mutta muiden lihojen eli proteiinien mainitsematta jättäminen on anteeksiantamatonta. Kalkkunan määrä koko tuotteessa on suorastaan vitsi, joka ei kuitenkaan naurata.

Toinen esimerkki: Märkäruoka Carnilove Duck with Timothy Grass, Wild-Origin Pieces in Paté,  Grain-free, potato-free. Nämä tiedot ovat siis pakkauksen etupuolella. Mutta mitä sanotaankaan takana? Tihrustelun jälkeen löytyy suomenkielinenkin teksti. Kirjainten korkeus on varmaan alle millin, tekstistä  täytyy ottaa selvää suurennuslasin avulla. Tekstissä kerrotaan, että tuotteen valmistusaineet ovat  85% liha ja sisäelimet (59% kalkkuna, 26% ankka), 4% timoteiheinä, 1% hernejauhe, 1% lignoselluloosa, 1% pellavaöljy. Lisäksi kerrotaan, mitä ja minkä verran kivennäisiä ja vitamiineja tuote sisältää sekä proteiinin yms. määrät.Tuoteseloste on sinänsä tarkka. Pakkauksen etupuoli antaa kuitenkin ymmärtää, että tuote on ensisijaisesti ankkaa, vaikka ei ole. 

Yllä mainitun kaltaisia viritelmiä ei ole vaikea löytää. Muinoin  ennen EU:ta eläinten ruokapakkauksissa piti olla kattava ns. vakuustodistus, ellei sisältö käynyt ilmi itse pakkauksesta.  Nyt ilmeisesti saa sepustaa, mitä haluaa.