Tulipa taas katsottua PdA. Se on niitä harvoja ravikilpailuja, joita viitsin enää katsoa. Onhan se hurja kisa. Matka on pitkä, mutta silti varsinkin ensimmäisiin kaarteisiin ajetaan myös neljättä, jopa viidettä rataa ja koko matkan ajan on hevosia kolmannella radalla. Ei siis ole suomalaisista raveista tuttua kävelykierrosta parijonossa. Ei ilmeisesti ole varaa jättäytyä liian kauaksi kärkihevosista. Pärjätäkseen hevosen jaksettava raataa myös siellä kolmannella.

Ranskalainen ajotapa ei ole kaunista katseltavaa varsinkaan loppusuoralla. Ajotapojen siistimisessä ollaan Pohjoismaissa ranskalaisten edellä. Muutos näyttää olevan Ranskassa ja myös Italiassa vaikea, ehkä syystä, että eläimiin ylipäänsä suhtaudutaan Etelä-Euroopassa välinpitämättömämmin kuin meillä. Suomessa raviurheilun yhteiskunnallinen hyväksyttävyys on riippuvainen yleisestä mielipiteestä. Se saanee raviurheilijat miettimään kahteenkin kertaan , mikä on sallittua eläimen kohtelua ja mikä ei.

PdA:ta ei voi voittaa puolivaloilla, joten hevosen on ihmisen tahdosta kestettävä äärimmäistä (?) rasitusta. Onko tämä eettistä? En tiedä, mutta useimmiten vedotaan siihen, että mukaan päässeet hevoset ovat huippuunsa jalostettuja ja viimeisen päälle valmennettuja -  eivät mitään tusinapolleja, jotka juoksentelevat sattumalta joukon jatkona -  joten niillä on myös edellytykset selvitä kisasta kaikella kunnialla. Ura ei katkea PdA:han osallistumiseen.

Miksi itse katson PdA:n? Enimmäkseen se varmaan johtuu juuri siitä, että kyse on lajin huipusta osallistujien, palkinnon ja  tunnelman suhteen. PdA:ssa ei kahlata harmaassa  keskinkertaisuudessa. Kun "hevosmies"  Iivo Niskanen voittaa olympialaisissa, ei myöskään kahlata keskinkertaisuudessa vaan asialla on poikkeusyksilö. Se on kiinnostavaa ja kohoaa perusarjen yläpuolelle. 

Luin jostain, että suomalainen (suomalaisten omistama vai myös kasvattama?) hevonen on osallistunut PdA:han viimeksi 20 vuotta sitten. Se kertoo kaiken Suomen raviurheilun tasosta. Ketä kiinnostaa! Yhteiskunta ei mene polvilleen, jos ammattimainen raviurheilu loppuu Suomesta. Viimeinen sammuttaa valot.