Pohjois-Savossa on taas paljastunut mittava salametsästystapaus: on tapettu mm. susia, ilveksiä, ahmoja, joutsenia ja haukkoja ja käyty jopa Kainuussa metsästämässä luvattomasti  hirviä. Asia ei varsinaisesti ole yllätys. Tiedossa on, että salametsästystä tapahtuu jatkuvasti. Sen kertoi esimierkiksi lehdessä haastateltu asiantuntija. Kyse on vain kiinnijäämisestä, mikä on ilmeisen harvinaista. 

Salametsästys on maaseudun yhteisöissä hyväksyttyä  ja suojeltua. Paljastuneissa tapauksissa on käynyt ilmi, että mukana on ollut esimerkiksi petoyhdyshenkilö ja järjestäytyneiden metsästysyhdistysten luottamushenkilöitä kuten yhdistyksen puheenjohtaja. Onkin turha väittää, ettei salametsästyksestä paikallisesti tiedetä. Että asialla olisivat vain syrjäytyneet peräkammarin pojat, jotka purkavat turhautumistaan ja hakevat jännitystä salametsästyksen avulla. Tässä Pohjois-Savon tapauksessakin haastateltiin radiossa jotain alueen toimijaa (minulta meni ohi korvien, oliko hän metsästysseuran pj.), joka takerrellen tuomitsi laittomuudet mutta kiirehti seuraavassa hengenvedossa vaatimaan [metsästystä säätelevien] lakien muuttamista. Siihen hänellä on toki oikeus.

Mutta millaisen kuvan toistuvasti ilmi tulevat salametsästytapaukset antavat maaseudusta? Surkean. Maaseutu näyttäytyy juuri sellaisena jälkijättöisenä  junttilana, jollaiseksi kaupunkilaiset sen helposti leimaavat. Kaupunkilaiset ovat viime vuosina ymmärtäneet, miten vaikeassa jamassa ruoan tuottajat saattavat kustannusten nousun vuoksi olla ja vaatineet, että ruoan hinnasta pitää mennä entistä suurempi osa alkutuottajille teollisuuden ja kaupan asemesta.  Salametsästys syö tätä myönteisyyden pääomaa, vaikka jokainen maidontuottaja tai viljelijä ei tietenkään hyväksy salametsästystä tai edes metsästä ollenkaan. Mutta kyse onkin mielikuvista, imagosta. 

Kaikkein eniten imagohaittaa salametsästyksestä on lailliselle metsästykselle, koska samat henkilöt voivat näköjään toimia kummassakin leirissä.

P.S. klo 16.40: Savon Saniomissa on näköjään tänään otsikko Salametsästys häpäisee hienoa harrastusta. Mainiota, että SS on kanssani samaa mieltä:) En ole SS:n tilaaja, joten en aamulla juttua kirjoittaessani tiennyt, mitä SS:ssa on kirjoitettu.