Juu. pitihän ne katsoa, kruunajaiset. Tuskin tulen toisia näkemään, ellei Charles satu kuolemaan vanhempiaan nuorempana.

Tasavaltalaiselle kruunajaiset ovat yhtä aikaa hieno, hämmästyttävä ja huvittava tapahtuma. Englantilaiset osaavat järjestää spektaakkeleita, kuten on moneen kertaan todettu. Totta. Jos ongelmia kehittyy esimerkiksi hevosten kanssa, niitä ei juuri näytetä television kuvassa. YouTubessa niitä saattaa sitten nähdä. Muistaakseni Elisabetin hautajaisissa jokin polle hermostui linnan pihalla, nousi kahdelle jalalle ja kaatui selälleen. Siitä se sitten talutettiin syrjemmälle.

Kullatut vaunut, ylenpalttisen koristeelliset univormut ja muu rekvisiitta saa tapahtuman vaikuttamaan elokuvalta tai sadulta. Jos jostakin olisi voinut luopua, niin kärpännahkaviitoista. Ovathan ne historiallisia mutta näyttävät hassuilta. 

Charles vaikutti väsyneeltä ja hauraalta,  vähän hukassa olevalta vanhukselta, joka ponnisteli pitääkseen itsensä kasassa. Ehkä Charles vain yritti  olla purskahtamatta itkuun syvästi tunteisiin vaikuttavassa tilanteessa. Jännitin aina, kun hänen piti sanoa jotain ääneen, miten se mahtaa onnistua: sortuuko ääni. Liikuttunut oli myös William, eikä ihme. Ja mitähän mahtoi liikkua Harryn päässä? Veikkaisin, että sekä haikeutta että helpotusta. 

Kruunajaiset eivät kuitenkaan ole vain höpsö spektaakkeli. Niiden kiinnostavin puoli  puoli on historiallisissa kerrostumissa,  traditoissa, sekä tapakulttuurin että esineistön ja vaatetuksen  osalta. Niissä on sellaista jatkuvuutta ja symbolista arvoa, mitä meillä omaan aikakauteemme tarrautuneilla  nykyihmisillä on varsin vähän. Kun ihmiset kajauttavat joukolla GOD SAVE THE KING, useimmat (?) tuskin tarkoittavat sillä juuri mitään, mutta silti tämä toistuva huuto kantaa mukanaan syvempiä merkityksiä, jollaisista olemme enimmäkseen luopuneet, me, joille kaikki on sallittua eikä mikään sen vuoksi  tunnu miltään.

 

P.S. klo 15.23 Laskeskelinpa uudestaan noita Charlesin ja omia mahdollisia elinvuosia ja huomasin, että voin toki olla hengissä, kun William kruunataan. Eri asia sitten, olenko ja onko brittien monarkia vielä pystyssä.