Olen lenkillä koiruuksien kanssa, kun viereen pysähtyy pyöräilijä ja kysyy, ovatko koirat havannankoiria. Juu, ovat. Jutellaan tovi niitä näitä, kunnes kysyn, onko hänellä itselläänkin havanna. Oli, mutta  omistajien suureksi suruksi se oli pitänyt lopettaa kivuliaan luustosairauden vuoksi vain kuusivuotiaana.  Päinvastoin kuin useimmat ihmiset, hän muisti koiransa virallisen nimen. Niinpä kotiin saavuttuani vilkaisin Kennelliiton jalostustietokannasta, löytyisikö sieltä tarkempaa tietoa eutanasian syystä. Mikä luuston osa koiralta petti? Ei löytynyt; koiraa ei ollut ilmoitettu kuolleeksi, joten kuolinsyystäkään ei sitten ollut merkintää. (Lisäys 8.7: Koirasta ei näy tietoa myöskään Havannalaisten sairaustietokannassa.)

Tämä tuli mieleeni, kun lueskelin jalostustoimikunnan tiedotetta Havannalaiset ry:n lehdestä. Silmään pisti maksasairauden esiintyminen kolmella, neljällä koiralla. Yksi niistä lienee hengissä, mutta kolme oli jouduttu lopettamaan, vuonna 2006 syntynyt koira jo viisivuotiaana.  Ainoatakaan näistä ei  löydy jalostustietokannan elinikä/kuolinsyytilastosta. Erittäin valitettavaa! (En tiedä, mistä asti tieto näiden koirien sairaudesta on näkynyt Havannalaisten omassa tietokannassa; nythän se ainakin on siellä.) Toivottavasti omistajat ovat  (?) viivytyksettä kertoneet sairaudesta koiriensa kasvattajalle jne. Suullinen tieto  leviää  tutuille, hyvässä lykyssä tuntuntutuille. Mutta ei kaikille. Sen vuoksi olisi tärkeätä, että varsinkin nuorena/nuorehkona sairauden vuoksi kuolleiden tai lopetettujen koirien tiedot kirjattaisiin jalostustietokantaan ja ilmoitettaisiin Havannalaiset ry:n omaan sairauksien tiedostoon.
 
Kasvattajien kannattaisi informoida  pennunostajia jalostustietokannan elinikäosion olemassaolosta ja merkityksestä ja siitä, miten sinne saa oman koiran tiedot laitettua. Yhdellä silmäyksellä näkee, että nykyään valtaosa elinikätilastoon ilmoitetuista koirista on ollut  kasvattajien tai muiden aktiiviharrastajien omistuksessa. Sen sijaan "tavallinen" kotikoiran omistaja ei ilmeisesti  tule ajatelleeksi,  miten tärkeitä hänenkin koiransa tiedot olisivat. Aihe on vähän kolkko, joten siitä tuskin kannattaa ruveta keskustelemaan suloista pikku pentuaan noutavan ihmisen kanssa, mutta sinne pentuoppaan loppuun voisi varmaan lisätä luvun Kun on aika luopua. (Itse asiassa tällainen luku voisi olla Kennelliiton pentuoppaassa.)
 
Kaikki jalostustoimikunnan tiedotteessa esillä olevat koirat ovat peräisin Torcedore's kennelistä. Havannankoirat ovat kuitenkin niin ristiin rastiin sukua keskenään, että on vaikea uskoa, etteikö sairautta esiintyisi muiden kasvattajien koirissa. Toivoisin, että jalostustoimikunta valottaisi asiaa hieman lisää seuraavassa lehdessä. Haluaisin tietää esimerkiksi:
 
1) Onko tälla sairaudella jokin nimi, siis muu kuin yleisluonteinen  maksasairaus? Nimen perusteella siitä voisi etsiä tietoa netistä.
2) Mitä tiedetään sairauden periytymistavasta?
3) Millaisia ovat sairauden varhaisoireet, joiden perusteella koira kannattaisi viedä tutkimuksiin?
4) Miten sairaus etenee sen jälkeen, kun se on havaittu?
5) Onko jalostustoimikunnalla sellaista tiskinalustietoa tämän sairauden esiintyvyydestä rodussa, joka ei näy julkisissa tietokannoissa?
6) Onko jalostustoimikunnalla tietoa tämän sairauden esiintyvyydestä muiden maiden havannankoirissa?
 
P.S. Tunsinpa piston sydämessäni: Koirieni kuolinsyyt (vanhuus; kasvaimet) näkyvät kyllä jalostustietokannassa. Sen sijaan vanhana todetut krempat (ristisiteet, virtsakivet) ovat jääneet ilmoittamatta, vaikka olenkin vastannut terveyskyselyyn silloin, kun koirat olivat nuorempia eikä näitä vaivoja vielä ollut. Pitääpä korjata tämä puute!