Kuntavaalien ennakkoäänestys on meneillään. Nyt vain pitäisi tietää, ketä ihmettä äänestää. Äänestämättömyys ei ole minulle vaihtoehto. Olen niin sanottu liikkuva äänestäjä. Laskeskelin, että olen vuosien varrella äänestänyt 5 - 6 puoluetta. Ihan puhtaalta pöydältä en ryhdy ehdokasta hakemaan. Lisäksi valintaan vaikuttaa se, mistä vaaleista on kyse. Presidentinvaali on tietenkin henkilövaali. Myös EU-vaaleissa äänestän ensi sijassa henkilöä. On tärkeää, että EU:hun päätyy henkilö, joka oikeasti tuntee takametsien eli Itä- ja/tai Pohjois-Suomen olot. Eduskunta- ja kuntavaaleissa on sitten puolueellakin enemmän vaikutusta valintoihin.

Käynpä sitten puolueita läpi satunnaisessa järjestyksessä.

Kokoomus? Kokoomus on vauraiden alueiden ja ihmisten puolue.  Kuntapolitiikassa kokoomuksella oli aikoinaan sivistys- ja grynderi-, laajemmin yrittäjäsiipi. Nyt sivistyssiipi on hiipunut. Äänestäisinkö siis yrittäjyyttä? Yrittäjät luovat työpaikkoja, mikä on tietenkin tärkeää. Mutta jokin tökkii rahavetoisessa maailmankuvassa.  Sitä paitsi en anna ikinä kokoomukselle anteeksi sitä, että se ajoi veronmaksajien kustantamia terveyspalveluja ulkomaisten pääomasijoittajien  syliin.

Vasemmistoliitto ja SDP? Vasemmistopuolueet ovat jakopuolueita: lisätään kaikenmaailman etuuksia ilman, että niihin olisi oikeasti varaa. Pää tulee tai on jo tullut vetävän käteen, joten edessämme on menoleikkauksia. Haavoittuvimmassa asemassa olevia pitää kuitenkin suojella. Meidän hyväosaisten - joita on suurin osa väestöstä - on luovuttava jostain, ja sitähän ei vasemmisto voi hyväksyä, työrukkasenaan ay-liike, joka nostattaa hirveän haloon jostain 6 minuutin kikystä.

Perussuomalaiset? Persujen puolueohjelmassa on järkeviäkin linjauksia. Persujen ongelmana ovat kuitenkin kytkökset Suomen Sisuun, etnonationalisteihin ja sen semmoisiin, vaikka niitä yritetään ilmeisesti pitää poissa julkisuudesta. Siitä huolimatta julkisuuteen putkahtaa tämän tästä   hyytäviä kommentteja ja ihmisiä, joiden kanssa  ei kerta kaikkiaan voi kuulua samaan kannattajakuntaan.

Ruotsalaiset? RKP:llä taitaa ensimmäisen kerran olla kuntavaaliehdokas, joku maahanmuuttajataustainen mies. Se on periaatteessa ihan virkistävää, mutta äänestäisinkö kielipuoluetta? En.

Keskusta? Kepulla on kunnassa vankka asema, mikä johtunee ainakin osittain siitä, että kaupunkiin on vuosikymmenien varrella liitetty peräti seitsemän pienempää kuntaa; ne ovat aivan maaseutua, elinkeinorakenteineen päivineen. Keskusta joutuukin taiteilemaan kieli keskellä suuta miellyttääkseen sekä kaupunkilaisia että maaseudun asukkaita. Siitä seuraa, ettei ole helppo saada tolkkua, mitä kepu oikein meinaa. Sama rasittaa tosin kaikkia puolueita: ennen vaaleja on pakko luvata jokaiselle jotain "vauvastaa vaariin".

Vihreät? Äänestin aikoinaan vihreitä ennen kuin vihreät olivat minkäänlaista valtavirtaa. Ajattelin, että on raikasta, kun puoluekenttään on ilmestynyt toimija, joka ei asetu tunkkaiseksi kokemalleni vasemmisto - okeistoakselille. Sittemmin vihreistä on tullut vasemmistopuolue, enkä todennäköisesti enää äänestäisi sitä eduskuntavaaleissa joidenkin yliampuvien linjausten vuoksi. Kuntavaalit ovat eri asia. Esimerkiksi siedettävän elinympäristön puolustaminen on kuntatasolla usein aivan konkreettinen asia; ei tavitse pelastaa koko maailmaa. 

Kristilliset? Sari Essayah on  Suomen pätevimpiä puoluejohtajia. Harmi, että hän johtaa  kääpiöpuoluetta eikä toki ole kotikaupungissani ehdokkaanakaan. Siks toisekseen en juuri ymmärrä uskonnon ja politiikan koplaamista. Siitä seuraa vain omituista kompastelua, mikä kulminoituu Päivi Räsäseen.

Liike Nyt? Liike Nytillä on mielenkiintoinen ja kunnianhimoinen toimitastrategia, jonka olisi kai tarkoitus aktivoida äänestäjiä kysymällä heiltä, miten asiat pitäisi ratkaista. Mitenkähän tämä päätöksenteon joukkoistaminen on onnistunut? Tieto siitä ei ole kantautunut minun korviini. Liike Nytillä on kourallinen ehdokkaita, aivan tuntemattomia minulle. Sen vuoksi ei jatkoon.

Kommunistit; Kristallipuolue? Ensin mainitullla on kaksi, jälkimmäisellä kolme ehdokasta. Lisäksi on yksi oman vaaliliittonsa muodostava ehdokas, pätevä henkilö koulutukseltaan, mutta sopivaa puoluetta ei sitten löytynyt? No, eikun onnea matkaan näille sirpaleporukoiden ehdokkaille. Yrittänyttä ei laiteta.

Nyt olen lähdössä ennakkoäänestämään, koska äänestyspaikka on sopivasti kirjastossa, josta saan samalla tilaamani romaanin. Pää humisee tyhjyyttä, mutta viimeistään äänestyskopissa olen aina jonkin numeron äänestyslappuun keksinyt. Niin liikkuva äänestäjä en ole, että liikkuisin pois kopista äänestämättä ketään.

P.S Meillä on kenties ensi vuoden alussa riesanamme maakuntavaalit. En tunne ketään, jota ne kiinnostaisivat pätkääkään. Hieno äänestysprosentti tulossa? Ehheh. 

Lisäys 1.6. Vastasin ennen äänestämistä muutaman vaalikoneen kysymyksiin. Tulokset yhtä tyhjän kanssa. Yksittäisen ehdokkaan mielipiteillä ei  olekaan järin suurta merkitystä, koska puolue kuitenkin ohjailee valtuutettujaan päätöksenteossa. Ns. urheilupuolueelle ääneni ei mene koskaan. Urheilurakentamisen tärkeimpään kysymykseen monet ehdokkaat olivat vastanneet "en osaa sanoa", jos sellainen vaihtoehto oli tarjolla. Vässykät! (En vastusta urheilua enkä urheilurakentamista, kunhan kukin maksaa omat laskunsa. Urheiluseurat  ovat yksityisiä yrityksiä, joiden kuluja ei voi laittaa veronmaksajien piikkiin.)