Ai että niin pitääkin olla? Aivan. Koiran sukupuoli pitäisi tosiaankin havaita mahanaluksia tähyilemättä, ja jonkinlainen käytöksen erilaisuuskin voi kuulua kuvioon. Tällä kertaa kuitenkin pähkäilen havannankoirien erikoisnäyttelyn tuomareiden haastatteluja. Uroksilla ja nartuillahan on ollut eri tuomarit, uroksilla nainen (Hassi Assenmacher) ja nartuilla mies (Giuseppe Allessandra). Molemmat tuomarit ovat olleet yhtä mieltä siitä, että havannankoirien turkeissa on parantamisen varaa. Hassin mielestä joidenkin koirien turkit ovat kuin cotoneilla, Giuseppen mielestä kuten shih tzun.

Jaa-a. Mitäpä rotumääritelmät sanovat näiden koirien turkeista? Coton: Karva on hyvin hienoa, taipuisaa ja puuvillamaista, ei koskaan kovaa tai karkeaa. Karvapeite on tiheä ja runsas; se voi olla hieman laineikas. Shih tzu: Pitkä ja tiheä, ei kihara, runsas pohjavilla. Lievä laineikkuus sallittu. Hava: Villava aluskarva on niukka ja puuttuu usein kokonaan. Peitinkarva on hyvin pitkää, (--) pehmeää, litteää tai laineikasta ja voi muodostaa kiharaisia suortuvia.

Vertailun vuoksi vielä pari rotua, ensin maltankoiran karvapeite: Tiheä, hohtava, kiiltävä, raskaasti laskeutuva, silkkinen. Hyvin pitkä koko rungossa, kauttaaltaan suora, vailla minkäänlaista aaltoilua tai kihartumista. (--) ei pohjavillaa. Ja lhasa apso: Peitinkarva on pitkää, raskasta, suoraa, kovaa; ei villavaa eikä silkkistä. Aluskarvaa on kohtuullisesti.

Olisi mielenkiintoista tehdä sokkotesti, jossa olisi useita näiden kolmen rodun (hava, coton, shih tzu) , mielellään vielä  apson ja maltan edustajia. Turkin tunnustelun perusteella pitäisi sitten jaotella koirat omiin rotuihinsa. Kuvittelisin, että kunnollisten cotoneiden puuvillaturkki erottuisi helposti, samoin kovakarvaiset apsot. Aikuinen malta erottuisi paitsi turkin pituuden, myös eräänlaisen "viileyden"  perusteella, mutta entä keskenkasvuinen? Ehkä eniten huteja tulisi havojen ja shih tzujen sijoittelussa? Niiden rotumääritelmätkään turkkien suhteen eivät loppujen lopuksi eroa kovin paljon toisistaan. (Määritelmä ja käytäntö eli koirat livenä eivät tietenkään ole sama asia.) Olisi kuitenkin ollut näppärää, jos Giuseppe  olisi tarkentanut, mikä shih tzun turkissa sallittu, mutta havaneeseissa virheelliseksi katsottava ominaisuus on hänen mielestään saanut jalansijaa havaneesien turkeissa.

(Ihan sivuhuomautuksena: havastahan käytetään myös nimitystä Havana silk dog, ja jollain Jenkkilän nettisivuilla pyrittiin tekemään eroakin tämän ja bichon havanesen välille. Joka tapauksessa nimessä on tuo sana silk, jota ei esim. meillä käytössä olevassa FCI:n määritelmässä ole. Kuten ylempää näkyy, maltan määritelmästähän tämä silkkisyyden vaatimus löytyy.)

Toinen seikka, johon erikoisnäyttelyn tuomarit olivat kiinnittäneet huomiota, on koirien luonne. Giuseppe kertoo, että turhan monella nartulla oli liian arka luonne ja Hassi, että uroksien luonteet olivat oikeanlaiset. Ainoastaan yksi oli hiukan arka. Tjaah! Asialle on kolme selitystä: a) kasvattajat ovat "onnistuneet" kasvattamaan uroksista ja nartuista erilaisia b) nartut reagoivat tuomarin sukupuoleen tai persoonallisuuteen ujostelemalla c) tuomareilla on erilainen näkemys siitä, mikä on arkailua ja mikä ei. Ehkäpä a) on näistä epätodennäköisin selitys (vitsi vitsi), ellei tarkoiteta sitä, että sukupuolet ovat luonnostaan erilaisia ja niin pitääkin olla. Silloin jäljelle jäävät selitykset b) ja c), mikä taas tekee tekee asiasta kiinnostavan. Meillehän on näyttelyarvosteluihin tulossa jonkinlainen koiran käyttäytymisen rasti ruutuun -tyyppinen arviointi. Ja tuomarikohtainen näkyisi tämäkin arviointi olevan. Yksi ruksailee sitä, toinen tätä.