Minulla on jos jonkinlaista vikaa silmissä. Siksi niiden tilaa seurataan vuotuisin tarkastuksin, mistä toki ymmärrän olla kiitollinen. Olinpa siis loppusyksystä 2019 tällaisella tarkastuskäynnillä silmäpolilla. Nuori lääkäri rupesi siinä pohtimaan,  pitäisikö toiseen silmään tehdä jokin toimenpide. Sitä   funtsittiin myös vanhemman kollegan voimin. Päädyttiin tulokseen, että katsotaan puoli vuotta eteenpäin, onko silmän tilanteessa tapahtunut siihen mennessä muutos, joka vaatisi tämän toimenpiteen. Sain myös ohjeen ottaa sairaalaan yhteyttä, jos silmän tila alkaa omasta mielestäni heiketä. Uusi tutkimus olisi loppukeväällä 2020. Selevä!

Loppukeväällä sitten lääkäri (tai sairaanhoitaja, en kuullut, miten hän esittäytyi) soitti, että  koronan takia vastaanotto perutaan ja siirretään loppukesään tai alkusyksyyn, paitsi jos itse olen sitä mieltä, että esimerkiksi näkökyky on huonontunut tai on muuta häikkää. No, näkö oli minusta entisellään, joten vastaanotto siirtyi. Sain uuden kutsun syyskuun lopussa. Otettiin tavanomaiset kokeet, ja sitten ajattelin mennä käytävään odottamaan lääkärin vastaanottoa kuten aina ennenkin. Ei, sairaanhoitaja sanoi,  näkyisi olevan lääkärin kontakti kolmen viikon kuluttua. Siis tulenko silloin polille vai soittaako lääkäri? Ei kun tämä on paperilääkäri. Lääkäri tutkii silloin  nyt tehtyjen kokeiden tulokset ja laatii lausunnon, joka lähetetään minulle. Sain sitten tämän lausunnon neljän viikon kuluttua tutkimuksista. Onneksi silmien tila oli entisellään.

Mutta paperilääkäri! Kun päivittelin tätä tutuille, he totesivat että höh, kyllä he tämän käytännön jo tuntevat.  Vai niin. Ymmärrän, että sairaalan täytyy jotenkin luovia potilasruuhkansa kanssa, joten vastaanotoilta siivotaan pois kaikki, joiden tapaaminen ei ole välttämätöntä. Mutta vastaanotolla ja jopa  puhelinlääkäriltä voi sentään kysyä jotain, vaikka puhelinlääkärikään ei ole ongelmaton: ei ole kiva, jos sattuu olemaan vaikka kaupan kassajonossa silloin, kun lääkäri soittaa. Sen välttäminen vaatii ennakointia.

Kehitys kehittyy. Siihen suuntaan ollaan menossa, että vastaanotolle mennään/pääsee entistä harvemmin. Kohta varmaankin kuvataan  silmä kotona ja otetaan omalla laitteella paineet, ja lääkäri tutkii polilla hänelle lähetetyt tiedostot. Mutta toistaiseksi: miten paperilääkäri tuntuukaan paperitiikeriltä.