Katsoin Mika Aaltolan tentin vasta tänään, joten aikaisemmin en ole voinut kommentoida,

Slogan: Viisautta nähdä - rohkeutta toimia. No, ainahan viisautta ja rohkeutta tarvitaan, mutta onko Aaltolalla näitä ominaisuuksia enemmän kuin muilla ehdokkailla ja uskooko äänestäjä sen? Vaikuttaako se äänestyspäätökseen? Hyvän vaalilauseen keksiminen ei ilmeisesti ole helppoa; tämäkin on aika tavanomainen pläjäys.

Puhe: Suomalaiset eivät ole mitään puhujia, eikä ole Aaltolakaan. Asioita olisi kannattaniut karsia, ettei lopussa olisi tullut kiire. Mieluummin vähemmän ja vakuuttavasti kuin enemmän mutta hätäisesti. Aaltolan fokus on turvallisuuspolitiikassa, joka on hänen kampanjassaan näyttäytynyt ennen kaikkea puolustuspolitiikkana. Niinpä sisäinen turvallisuus käytiin pikaisesti läpi ja tuntui jonkinlaiselta pakkopullalta. Sen esillä pitäminen  on jäänyt vasemmistolaisten ehdokkaiden kontolle.

Haastettelu: Kuten olen aikaisemminkin sanonut, haastateltava vastaa jos vastaa siihen, mitä toimittaja kysyy. Niinpä haastattelija päättää tentin aiheet ja painotukset. Aaltolan tentti painottui turvallisuuspolitiikkaan. Tuskin Aaltolalla oli  mitään sitä vastaan. Hän painottaa voimakkaasti Venäjän uhkaa, Ukrainan tukemisen välttämättömyyttä ja sotilaallisen varustautumisen tärkeyttä. Hän puhui myös Pohjolan linnoittamisesta tai linnoittautumisesta, mikä on ymmärretty tahallaan väärin. Riittävästi resurssoidusta puolustuksesta on varmaankin kyse eikä linnoituksista. Kiinaa ja USA:ta sivuttiin, mutta EU ja Afrikka jäivät pimentoon, muusta maailmasta puhumattakaan. Puolen tunnin tentissä ei toki ehdi kummoisia.

Tentin kommentaattorit ihmettelivät Aaltolan näkemystä, että "kansalle" pitää puhua ymmärrettävällä kielellä. Samaa olen hämmästellyt. Me tavikset saatamme olla tyhmiä ja tietämättömiä, mutta ehdokkaan ei silti kannattaisi leimata meitä sellaisiksi. Sitä paitsi koulutustaso on Suomessa sentään aika  korkea.

Media tavallaan nosti Aaltolan presidenttiehdokkaaksi ottamalla hänet jo varhain mukaan gallupeihin. Kun hänestä sitten tuli ehdokas, media on suhtautunut Aaltolaan mielestäni kriittisemmin kuin muihin ehdokkaisiin. En itsekään ollut järin vakuuttunut, mutta tämä tentti antoi Aaltolasta positiivisemman kuvan kuin odotin. Ajattelin, että jos  Aaltolasta olisi tullut kokoomuksen ehdokas, hänellä olisi saattanut olla mahdollisuudet yltää toislle kierrokselle, koska Olli Rehn on jäänyt niin vaisuksi.