Suomennan otsikon ei-savolaisille: sää on ollut jollain tavalla poikkeuksellinen, minkä savolainen toteaa esimerkiksi keskustelun avausrepliikkinä. Siitä sitten voidaan jatkaa säätilan taivastelua ja/tai siirtyä muihin aiheisiin.

Nyt on kylmää, mistä säätieteilijät ja viranomaiset ovat ahkerasti meitä varoittaneet ja ohjeistaneet toimimaan oikein poikkeuksellisissa olosuhteissa. Hetkinen! Siis poikkeuksellisissa? Eikö Suomessa ennen ole ollut paukkupakkasia? Onpa tietenkin, mutta nyt me oletetusti uusavuttomat emme osaa mitään ilman viranomaisohjeita. Kesällä meitä uhkasi hirmumyrsky. Pihalla olevat kevyet esineet pitää poistaa tai sitoa kiinni, kerrottiin ohjeissa. Myös rankkaan vedentuloon käskettiin varautua. Iltapäivälehdet sitten kantoivat kortensa kekoon paisuttelemalla uhkaa. Tätä jauhettiin viikko -  puolitoista ennen H-hetkeä eli myrskyn saapumista Suomeen. Juu. Tuli tavanomainen kesämyräkkä ainakin näihin maisemiin. 

Sääilmiöille keksitään "hauskoja" nimityksiä kuten käristyskupoli yms. Mikäpä siinä sinänsä, mutta ihmettelen silti, miksi säätilan vaihtelusta pyritään väkisin  tekemään ikään kuin mediaseksikästä. Joukossamme on toki ihmisiä, joille säätilalla on todellista merkitystä kuten maanviljelijät. Myös ilmastonmuutoksen vaikutus suursäätilaan on tietenkin seuraamisen ja tiedottamisen arvoinen asia, vaikka emme sille yksilötasolla juuri mitään mahtaisikaan. Viranomaisille säätilan muutokset ja äärisäät aiheuttavat pähkäiltävää mm. huoltovarmuuden kannalta. Mitä pitäisi ajatella siitä, että junaliikenne hyytyy tai säköntuotanto sakkaa, koska ei tuule?