Katsoin vasta nyt viime viikolla jonkinmoista somekohua nostattaneen videon mäyräkoiran huonosta kohtelusta koiranäyttelyssä. En tiedä, millainen oli alkuperäinen (?) videotallenne. Katsomassani YouTube-versiossa tallennetta oli käsitelty: lisätty musiikkia ja toisteisuutta sekä muutaman henkilön - myös koiran esittäjän - kommentit tilanteesta. Koiran esittäjän kasvot oli tehty "tunnistamattomiksi" , tietenkin täysin turhaan, uskoakseni piruilumielessä.

Kukapa kiistäisi, etteikö mäyräkoiraparkaa käsitellä asiattomasti: esittäjä vetää paikalleen jämähtänyttä koiraa taluttimesta jonkin matkaa pitkin lattiaa, ennen kuin kääntyy katsomaan koiraa ja yrittää nyppäistä sen liikkeelle.

Mistään vakavasta eläinsuojelurikkomuksesta tai -rikoksesta ei kuitenkaan ole kyse. Miksi siitä näin ollen oli tarpeen tehdä YouTube-tallenne; mihin sillä pyrittiin ja mitä sillä saavutettiin? Kyseinen tapaushan sattui jo julkisuudessa eli koiranäyttelyssä, jossa sillä oli todennäköisesti kymmeniä silminnäkijöitä. Eikö kukaan heistä huomauttanut paikanpäällä koiran esittäjälle, että hän kohtelee koiraa vähintäänkin rumasti, ellei suorastaan vahingoita sitä. Ellei huomauttanut, niin miksi ei? Paikalla olijoiden paheksunta olisi rittänyt esittäjälle "rangaistukseksi".

Mäyräkoiravideolla olisi merkitystä, jos se toisi julkisuuteen jotain olennaista, mikä muuten jäisi pimentoon. Salaa kuvatut, usein laittomat videot ovat tällaisia. Esimerkiksi dokumentti eurooppalaisista eläinkuljetuksista oli aikoinaan silmiä avaava. En ainakaan itse tiennyt, miten eläimet syntyvät yhdessä maassa, kuljetetaan kasvatettaviksi toisessa ja teurastettaviksi kolmannessa; miten kauhistuneita eläimiä survotaan väkisin kuljetusrekkoihin; miten osa niistä kuolee kuljetuksen aikana jne. Mitään tällaista paljastettavaa mäyräkoiravideolla ei ole. Onko sillä olevinaan muuta tarkoitusta kuin tekijän kilven kiillottaminen?

Tämä keissi olisi kuitenkin mitätön pikku juttu (paitsi koiran esittäjän kannalta), ellei se olisi oire jostain vakavammasta, siitä että isoveli valvoo meitä - ja me olemme itse se isoveli. (Tätä ei olisi Orwell arvannut; hänen teoksessaan isoveli edustaa ihmisiä orjuuttavaa väkivaltakoneistoa.) Netistä on tullut paikka, jossa voimme kannella toisistamme  ja synnyttää someraivoja, jos niikseen sattuu  täysin vastuuttomasti nimimerkkien suojasta nimeltä mainittuja tai muuten tunnistettavia henkilöitä tai toimijoita mustamaalaten. Korostan vielä kerran: on  täysin eri asia, että netti myös mahdollistaa  sellaisten epäkohtien, väärinkäytösten sun muiden suhmurointien esille tuomisen, jotka muuten pyrittäisiin pitämään salassa tai painamaan villaisella. 

Netin kehittymisestä väärään suuntaan on viime aikoina keskusteltu paljon. Jopa eräiden nettipalvelujen kehittäjät ovat myöntäneet, että pieleen menee. Olisiko korjausliikkeen aika, ennen kuin menetämme sen mikä netissä on arvokasta.