Pääministeri Sanna Marinin boomer-sitaatista nousi myrsky vesilasissa. Osittain tällaiset hälinät ovat  tarkoitushakuisia, mutta toisaalta: sitä saa, mitä tilaa. Minusta postaus vaikutti naiivilta, mutta ehkä kolmevitoset  ovat nykyään nuorekkaampia ja samalla lapsekkaampia kuin edellisten sukupolvien Iihmiset.

Mutta kenen pitäisi laittaa jäitä hattuun ja ottaa coolimmin? Kirjoitin tässä blogissa uudenvuoden jutussani 2020, että toivoisin meidän ihan kansakuntana löysäävän pipoa ja uudistin toiveen 2021, koska en ollut havainnut mitään  muutosta parempaan, pikemminkin päinvastoin. Kohdistin toiveeni kaikille, mutta eniten olivat mielessäni  kolmekymppiset. Heidän joukossaan  on mielestäni vähintään riittävästi tiukkapipoisia suorittajia, täydellisyyden tavoittelijoita ja ainoan oikean totuuden haltijoita, jotka sitten nääntyvät oman vaatimustasonsa alle, ahdistuvat ja masentuvat ja ikävimmillään ajautuvat sivuraiteelle. Ihan turhaan!

Me ikääntyneet  osaamme ottaa rennommin. Suurelta osin se johtuu siitä, ettei meidän välttämättä enää tarvitse tavoitella mitään eikä varsinkaan suhtautua  itseemme järin vakavasti. Jos olemme jonkun mielestä noloja, niin sepä siitä. Päinvastoin kuin kuvitellaan, ikääntyneeet ovat enimmäkseen suvaitsevaisia ja laajakatseisia, elämänkokemuksen opettamia. Luulen kuitenkin, että suvaitsevaisuus suuntautuu vähän eri asioihin kuin nuoremmilla. Myönnän toki, että iän karttuessa asenteet alkavat lopulta luutua, mutta vanhimmatkaan eivät ole mikään homogeeninen ihmisryhmä.

Ja sanonpa vielä, että kun nuori ihminen ottaa "coolisti", tätä cooliutta ohjaavat sosiaaliset normit, jotka kertovat, millainen coolius on huudossa. Ikääntyneilläkin on norminsa mutta myös varaa viitata niille kintaalla.

 

(12.58 muutettu vähän otsikkoa)