Kissa ja koira ovat melko samanalaisia, pitkälle kehittyneitä nisäkkäitä. Suurimmat kissat ovat kookkaampia kuin pienimmät koirat. Molempia pidetään lemmikkeinä. Kissojen ja koirien pidossa on kuitenkin muutama ratkaiseva ero. Ensinnäkin on kummajainen sisäkissa. Nimensä mukaisesti kissa viettää elämänsä neljän seinän sisällä pääsemättä juuri ulos. Miksi? Mikä mekkala nousisikaan siitä, että kääpiökoirat eivät pääsisi koskaan ulos. Salliiko sitä eläinsuojelulakikaan? Aivan, silloin tällöin netissä kertoillaan, että esim. chihuja opetetaan käymään laatikolla kuten kissat eikä viedä ulkoilemaan tai että "kasvattajalla" on lauma pikku koiria hirveässä läävässä sisätiloissa. Mutta nämä ovat poikkeuksia. SIsäkissa sen sijaan on aivan normaalina pidetty ilmiö. Minusta se ei ole. Ilahdun aina, kun vastaan tulee kissa, jota ulkoilutetaan valjaissa. Hauskin tapaus, josta ehkä olen kertonutkin, oli vapaana omistajansa ja tämän koiran kanssa metsässä lenkkeilevä kissa. Kissa seurasi siis omistajaansa aivan kuten koirakin.

Varsinkin maaseudulla on paljon ulkokoiria. Useimmiten niillä kuitenkin on tarha, koska varsinkin metsästyskoirat häipyisivät helposti omille teilleen. Maaseudun kissat (ja  iso osa taajamienkin kotikissoista) pääsevät ulos, mutta päinvastoin kuin koirat, ne enimmäkseen seikkailevat vapaana missä lystäävät. Pitää kai olla hyvillään kissojen puolesta, mutta samalla syntyy rumaa jälkeä. Tieteen Kuvalehden mukaan esimerkiksi USA:ssa kissat tappavat joka vuosi 20,7 miljardia piennisäkästä ja 3,7 miljardia lintua. Usein kissa nimenomaan otetaan, jotta se hävittäisi jyrsijöitä, mutta siinä sivussa saavat linnutkin kyytiä. Ero koiriin verrattuna on taas huima. Suomessa maata omistamaton koiranomistaja ei oikeastaan saisi pitää koiraa irti juuri milloinkaan eikä missään, vaikka hallinnassa oleva koira olisi  vaaraton kaikenlaiselle riistalle ja muille eläimille. 

Eiväthän kissankaan saalistusretket ainakaan rauhoitusaikoina ja toisen omistamalla alueella taida laillisia olla, mutta yksin liikkuvaa kissaa on vaikea havaita ja harva ryhtynee kissaa jahtaamaan, vaikka sen huomaisikin.

Minulla ei ole sinänsä mitään kissoja vastaan. Kissa on minusta viehättävä ja kaunis eläin. Mutta ripaus tasa-arvoa kissojen ja koirien kohtelussa ei haittaisi. Kissalla on oikeus päästä ulos ja koiralla oikeus nauttia edes valvotusta vapaudesta. Ja mitä niihin maaseudun ulkokoiriin tulee, niillä on oikeus riittäviin ihmiskontakteihin. Ne navetan päädyssä riimussa aikaansa viettävät kahlekoirat alkavat onneksi olla katoavaa kansanperinnettä, mutta ei se loputon tarhassa seisoskelukaan metsästyskausien ulkopuolella mitään laatuaikaa koiralle ole.