Eilinen pentutehtailusta kertonut ohjelma oli epäilemättä tehty hyvässä tarkoituksessa, mutta saavuttikohan se tarkoituksensa? Koiraihmisille ohjelmassa ei ollut mitään uutta. Oliko edes ns. suurelle yleisölle, jolle se varmaan oli suunnattu? Toki tärkeitä asioita voi aina kerrata.

Minusta ohjelma pikemminkin kannusti ostamaan Virosta pennun kuin välttämään sitä. Bolonka-pennun sai muistaakseni satasella. Pennut eivät kuvissa näyttäneet kovin surkeilta. Se joka sylissä ollessaan heilutti häntäänsä ja nuoli ihmistä naamasta vaikutti ihan pirteältä. (Ainahan kirpuista eroon pääsee!) Miksipä tavisostaja ei hakisi Virosta pentua, joka on puoli-ilmainen verrattuna samanlaisiin kotimaan tuotoksiin? Pyydetäänhän Suomessa rekkaamattomistakin koirista jopa 1000 euroa, ellei enemmän.

Myyjä väitti pentuja yhdeksänviikkoisiksi, minkä ohjelman tekijät halusivat kiistää mm. sillä perusteella, ettei niillä ollut kaikkia hampaita. Tjaah, esimerkiksi koirallani Tuiskulla ei 9-viikkoisena ollut kaikkia etumaitohampaita, mutta rautahampaita sillä on 6/6. Hidas hampaiden puhkeaminen tai maito/rautahammaspuutokset eivät ole pentutehtailusta todistava ilmiö. Jos pennut oli vieroitettu emästä liian aikaisin, se on oikeasti ikävä asia.

Pentuja sanottiin myös pieniksi. Kuvien perusteella on vaikea luotettavasti arvioida  kokoa, mutta minusta ne eivät vaikuttaneet hälyttävän pieniltä kääpiökoiran pennuiksi. Huonon kohtelun seurauksena pidettiin myös sitä, että pentu tai koira pelkää miehiä. Jaa-a. Tällaisenkin koiran olen omistanut. Ehkä se ei suorastaan pelännyt miehiä, mutta suhtautui miehiin varautuneesti. Minulla ei ole mitään syytä olettaa, että tämän koiran lapsuudenkodin "isähahmo" olisi kohdellut kaltoin näitä keittiössä kasvaneita pentuja.

Tällä kaikella en todellakaan halua puolustella pentutehtailua tai pentutrokareita! Valitttelen vain sitä, ettei tämä ohjelma kenties onnistunut todentamaan katsojille, miten vastenmielisestä ja ennen kaikkea koirien hyvinvoinnista piittaamattomasta suhmuroinnista on kyse. Ohjelmassa haastatellut koiranomistajat hoitivat tonttinsa hyvin; varsinkin Rovaniemellä asuva nuori nainen oli omassa asiassaan vakuuttava. Mutta ohjelman tekijöiltä toivoisi terävämpää ja vankempaa otetta.

P.S. Sitä tosin ihmettelin, miksi nämä suomalaiset sitten olivat ostaneet sellaisen pennun kuin olivat? Missä järki luurasi silloin?