Arvelin joskus loppukeväästä, että ruusuille käy kalpaten. Siltä valitettavasti tällä hetkellä vaikuttaa. Ruusupensaat ovat joten kuten hengissä, vain yksi näyttäisi olevan vaikeuksissa. Sen sijaan jaloruusut (30 - 40 kpl) ovat kanttuvei. Mitään elonmerkkejä ei ole toistaiseksi näkynyt lukuun ottaamatta yhden ruusun villiversoa, joka puski esille jo syksyllä. Jopa pari lämpöruukuissa maahan kaivettua ruusuakaan ei ole selvinnyt talvesta. Vanhempi niistä on kestänyt jo kolme talvea, mutta viime talvi näyttäisi olleen liikaa.

Talvihan ei ollut kylmä. Yli kymmenen asteen pakkasia oli harvoin. Lunta ei kuitenkaan ollut ruusujen suojana juuri yhtään. Välillä oli jokin muutaman viikon pituinen luminen jakso, jonka jälkeen lumi alkoi sulaa ja jämät kovettuivat kivikovaksi jääpeitteeksi. Huoh!

Se etteivät kaikki ruusut selviä talvesta, on ihan normisettiä. Joka kevät niitä joutuu uusimaan. Mutta jos on uusittava kaikki, joutuu jo miettimään vaihtoehtoa ruusuille. Sitä on vaikea löytää. Sen lisäksi että ruusut ovat kauniita, niiden paras puoli on pitkäkestoinen kukinta. Moni muu perenna kukkia hujauttaa parissa viikossa ja pahimmillaan ränsistyy sen jälkeen rumaksi. Ruusut sen sijaan jatkavat kukkimista pakkasiin asti, vaikka ruusuissakin toki on esimerkiksi juhannusruusun kaltaisia nopeita kukkijoita.

Kaikkea toivoa en vielä ole menettänyt; ruusut käynnistyvät hitaasti varsinkin, kun yöt ovat olleet kylmiä. Mutta jos tällä viikollakaan ei ala näkyä elonmerkkejä, on kai alettava tehdä ratkaisuja suuntaan tai toiseen.