Vielä pikkuisen juttua SawoShow:n tiimoilta. Paikallinen lehti Savon Sanomat sponsoroi tätä koiranäyttelyä. Kiitokset vaan minunkin puolestani; pääsin sisälle halvemmalla. Lehti oli aktiivisesti mukana myös lapsi ja koira -kilpailussa. Niinpä on  ymmärrettävää, että kilpailusta oli juttu lehdessä. Jokin muukin juttu oli, jopa huono kuva super-BIS voittajasta, australialaisesta borderista omistajineen. Jutut olivat asiallisia. Ne takavuosien typeryydet tyyliin "kummastako päästä tämä hauva puree", "ai oletteko tulleet ihan 300 kilometrin päästä" olivat jääneet pois.  Mutta yhä edelleen jäin kaipaamaan tuloksia. Olisiko ylivoimaista julkaista päivittäin esim. BIS-kisassa sijoittuneet ja voittajasta kunnollinen kuva? SawoShow pidetään sentään vain joka toinen vuosi. Kaikenmaailman kyläkilpailujen urheilutuloksia  lehti kyllä julkaisee solkenaan.

Ennen näyttelyä lehti julkaisi toimittaja M. Tiihosen jutun, johon Tiihonen oli listannut kielteisiä havaintojaan ja kokemuksiaan koirista: koirat ovat tappaneet ihmisiä, koiria oli ollut uimarannalla, koira oli rouhaissut ohikulkijaa kädestä, irti olevat koirat olivat haukkuneet Tiihosta metsässä. Juttu huipentui toteamukseen, että poliisin pitäisi pikemminkin jahdata koiranomistajia kuin mopopoikia.

On selvää, että koirat eivät saa aiheuttaa vaaraa tai olennaista haittaa; siitä on koiranomistajien pidettävä huolta. "Olennainen haitta" on toki vähän makuasia. Suomessa haittakynnys on tunnetusti hyvin matalalla moniin muihin maihin verrattuna. Toimittajien, näiden vallan vahtikoirien, pitää tietysti olla kriittisiä. Siinä mielessä ymmärrän Tiihosen jutun tavoitteen. Siitä huolimatta jäin miettimään, olisiko aivan ylivoimaista julkaista joskus juttu, jossa kerrottaisiin koirista jotain myönteistä: Opaskoirat auttavat sokeita, avustajakoirat esim. liikuntarajoitteisia ja diabeetikkoja; lukukoirat "rohkaisevat" lasta lukemaan; kaverikoirat vierailevat vanhainkodeissa ja muissa laitoksissa; koirat löytävät vuosittain lukuisia kadonneita ja eksyneitä ihmisiä ja pelastavat heidän henkensä kuten tekevät myös monet kotikoirat hälyttämällä esimerkiksi tulipalosta; virkakoirat työskentelevät poliisin, tullin, rajavartiolaitoksen ja armeijan tehtävissä; homekoirat etsivät rakennuksista hometta; paimenkoirat auttavat karjan siirtelyssä; laumanvartijat pyrkivät pitämään pedot loitolla; metsästyskoirat etsivät, ajavat, pysäyttävät ja noutavat riistaa jne. Sitten on tietysti laaja harrastuskoirien ja kotikoirien joukko. Tutkitusti jälkimmäisetkin vaikuttavat myönteisesti omistajiensa hyvinvointiin, mikä säästää yhteiskunnan hupenevia varoja.

Kennelliitto yrittää tietenkin kertoa koirien myönteisistä puolista, usein tuntuu, että aika vaatimattomalla tuloksella. Mediassa koirat esiintyvät useimmiten kielteisien puoliensa vuoksi. Valitettavasti.