Pakkasta on vähintään riittävästi, n. 25 astetta. Lunta sen sijaan on vain sentti, pari paikasta riippuen. Se merkitsee kirjaimellisesti kylmää kyytiä monille eläimille, jotka tarvitsisivat suojakseen lämmittävän lumipeitteen. Keli on karu myös jaloruusuille. Niiden suojaksi laitettu turve kastui moneen otteeseen ennen näitä pakkasia. Todennäköisesti se on kastunut maanpintaan saakka ja on nyt jäässä, jolloin sen suojaominaisuudet taitavat olla aika olemattomat, ellei siitä ole suorastaan haittaa.  Onneksi ruusuja on helppo paikata uusilla taimilla.

Isoin runkoruusu pouolestaan on tänä vuonna kokeeksi talvehtimassa lasitetulla parvekeella. Se istutettiin styroksiseen lämpöruukkuun. Maanpäälliset osat ja osittain ruukkukin peitettiin kaksinkertaisella talvensuojahuovalla. Sitten ruukku laitettiin sellaiseen lehtienkeräyspussiin, joka täytettiin vielä rutatuilla sanomalehdillä. Nyt on niin kylmää, että taidan nakata ruusun päälle vielä vanhan viltin. Saa nähdä, miten käy!

Kova pakkanen ja lumettomuus ei ole pienten koirienkaan ihannekeli. Mantteli suojaa kyllä selän ja mahanalusen, mutta ei tassuja. Sivumennen sanottuna ostin uuden manttelin Kodin Terrasta, jossa satuin olemaan muilla asioilla. Siellä oli Hurtta-tuotemerkin Kettu-nimisiä mantteleita, väriltään keltaisia, vihreitä ja ruskeita, jotka maksoivat noin 40 €. Onkohan kyse jostain Terran yksinmyyntituoteesta?  Kettu-mantteleita ei ollut  Mustissa ja Mirrissä, vastaavia mantteleita kyllä, mutta kalliimpia. 

Tarkkaan katsoen Kettu-mantteli on näköjään vähän ohuempi kuin noin kolme vuotta sitten ostamani Hurtan takki. Ainakin turkkikoiralle se on kuitenkin tarpeeksi paksu. Aivan hirveissä pakkasissa ei muutenkaan voi juuri lenkkeillä, ja näihin 25 asteen kylmyyksiin se näköjään riittää mainiosti. Se ei myöskään liian tönkkö kuten jotkut M&M:ssä tutkimani takit. Pentuturkkinen Rosita saa käyttää paksumpaa takkia, ja Luna saa uuden. Keltainen pukee upeasti valkoinen-mustaa Lunaa:) Punaisessa ja keltaisessa takissa tepsuttavat havannat ovat koreita kuin karamellit ja hymyilyttävät ihmisiä. Moni haluaa niiden ulkoasua kommentoida. Mikäpäs siinä!