Molempien silmien kaihileikkaus yliopistosairaalassa maksaa 150 euroa! Yksityisellä puolella se maksaisi 3000 euroa. Tätäkään hintaa en sinänsä paljostu. Kysehän on vain siitä, että asiakas maksaa todelliset kulut ja firman voiton.

Todelliset kustannukset havainnollistuvat mainiosti myös eläinlääkärissä, jossa 1000 euroa hurahtaa helposti pienehkönkin vaivan hoitoon, isommista nyt puhumattakaan. Eläinlääkärien laitteisto on kuitenkin kehittynyt huimasti sen neljänkymmenen vuoden aikana, jona olen koiria omistanut. Se ei ole ilmaista, kuten ei päivystäminenkään, josta kansainvälinen ketju näissäkin maisemissa huolehtii. Toki  ketju myös pyrkii mahdollisimman suureen voittoon.

Jokin sairaala (olisiko ollut Tampereen yliopistosairaala?), aikoi laittaa laskuihin esille asiakkaan eli potilaan maksaman summan lisäksi todelliset kustannukset. Asiasta nousi äläkkä: ihmisiä ei saa ikään kuin syyllistää heidän aiheuttamistaan kustannuksista. Yhyy. Niinpä suunnitelmasta luovuttiin. Ei se järin miellyttävä ollutkaan, mutta kyllä meillä pitäisi olla jonkinlainen näppituntuma siitä, mitä verovaroin kustannetut palvelut oikeasti maksavat. Lisäisikö se jopa  kiitollisuutta?