Silloin kun edellinen hallitus julkisti ehdotuksensa uudeksi eläinsuojelulaiksi ja ilmeni, että parsinavetat olisivat edelleen sallittuja, kirjoitin tässä blogissa, että tuottajat voisivat ottaa lehmien vapauden myyntivaltiksi. Pitäisi myydä pihattolehmän maitoa tai vapaan lehmän maitoa samaan tapaan kuin kananmunia on jo iät ajat markkinoitu. Kuinka ollakaan, tämän päivän Hesarin etusivulla Juustoportti-niminen yritys kertoo valmistaneensa  Vapaan lehmän -tuoteperheen  maitotuotteita jo viiden vuoden ajan.Lehmät asuvat pihatossa ja pääsevät ympäri vuoden myös ulos. Kappas! En ole sattunut huomaamaan! Olisikohan tämän yrityksen kannattanut jo aikaisemmin panostaa myös mainontaan. Itse en tosin käytä maitoa ollenkaan, mutta muita maitotuotteita kyllä.

Maitoportin mainos on vastaus Valion kampanjalle, jossa ilmoitettiin, että Valio alkaa myydä kuluttajille vain pihattolehmien maitoa. Muut maitotuotteet voivat siis olla myös parsinavettojen lehmien maidosta valmistettuja. Muu ei varmaan olisi mahdollistakaan, koska parsinavettoja on vielä runsaasti. Pihattojen  suosiminen on toki kehitystä. Niissähän lehmä ei ole päästään kiinni parressa vaan voi liikkua pihatossa vapaasti. Usein kuitenkin unohtuu, että pihattolehmien ei ole pakko päästä laitumelle vaan ne voivat olla  ympäri vuoden pihatossa, jossa toki voi olla (mutta ei ole pakko?) mahdollisuus päästä ulkotarhaan. Uudet pihattonavetat ovat suuria ja lehmien määrä huomattava. Niiden siirtäminen laitumelle ja takaisin navettaan lypsettäväksi olisi ilmeisesti mahdoton tehtävä? Kaikilla tiloilla ei käsittääkseni edes ole laidunta niin paljon, että se riittäisi suuren nautamäärän laiduntamiseen.Parsinavettojen lehmien pitää sen sijaan voida laiduntaa 60 vrk vuodessa. Miten tätä valvotaan, sitäpä minä en tiedä. Myös luomumaitoa tuottavien lehmien on voitava laiduntaa. 

Summa summarun, tuotantoeläinten kohtelu muuttuu parempaan suuntaan, ehkä hitaasti mutta kuitenkin. Me kuluttajat voimme vaikuttaa kehitykseen omilla valinnoillamme.