Iltalehden nettisivuilla on  kuvia tapauksesta, jossa oikeus  antoi viime viikolla  tuomionsa. Vanhalla naisella oli ollut kolmisenkymmentä koiraa. Kuvien perusteella ne olivat kammottavassa kunnossa. Oikeus kuitenkin katsoi, ettei koirien omistajaa tarvinnut tuomita esimerkiksi eläintenpitokieltoon. Sillä lailla.

Ymmärrän, että esimerkiksi ikäihmiseltä loppuu koirien kanssa voimat tai että arvostelukyky hiipuu ja neuvottomuus saa vallan. Sitä en ymmärrä, ettei millään onnistuta luomaan käytänteitä, joilla tällaiset tapaukset saataisiin nopeammin hoidetuiksi. Viittaavatko omaiset ja naapurit kintaalla, vaikka eläinten surkeat olot olisivat tiedossa? Eivätkö he  tee ilmoitusta eläinten kaltoinkohtelusta, jos omistajaa ei  saada itse ymmärtämään tilannettaan? Vai onko syynä se, että eläinsuojelun myllyt jauhavat niin hitaasti? Ensin annetaan jotain määräyksiä ja  neuvoja. Sitten odotellaan niiden vaikutusta, tarkistellaan tilannetta, ohjeistetaan taas jne. Ja kaiken aikaa eläimet kärsivät. Lopulta ollaan rosiksessa, jonka päätös saa ihmiset tyrmistymään: rangaistukset tuntuvat mitättömiltä.

Iltalehden kuvissa on pieniä pitkäkarvaisia koiria, jotka voisivat olla havannankoiria tai cottoneita tai niiden ja villakoirien sekoituksia. Roduilla tai roduttomuudella ei sinänsä ole merkitystä. Kuvien koirat ovat joka tapauksessa lohduttomassa kunnossa. Tämä on myös kasvattajan painajainen. Useimmat kasvattajat pyrkivät tietenkin löytämään pennuille hyvät kodit. Harva voi kuitenkaan myydä  tai sijoittaa kaikki pennut tuttavilleen; ne menevät vieraille, eikä kristallipalloa  ole. Elämäntilanteet muuttuvat, ja koira voidaan myös  luovuttaa eteenpäin oloihin, joista ei pennun myyntihetkellä ollut mitään tietoa. Sitten ollaan tilanteessa, jossa koira on haavoista ja tulehduksista kärsivä likainen takkukasa ja tekee pahimmassa tapauksessa pentueen toisensa jälkeen jonkin samassa taloudessa olevan uroksen kanssa.

Eläinsuojelu on usein myös ihmisen suojelua. Eräässä kummin kaiman kautta tuntemassani eläinsuojelutapauksessa koirat aiheuttivat haittaa ympäristölleen, mutta niiden kunto oli ilmeisesti kohtalainen.Omistaja ponnisteli taatakseen tämän. Hintana oli, että hänen omat asuinolonsa olivat tyrmistyttävät. 

Eläinsuojelulakia ollaan uudistamassa. Sopii toivoa, että se kohentaa eläinsuojelun tilannetta.