Kokoomuksen kannatus on gallupien mukaan alamäessä. Syy on löydetty pääministeri Stubbista. Stubb nakertaa pääministerin arvovaltaa esiintymällä viihdeohjelmassa, tikkatauluna ja shortseissa asuntomessuilla. Stubb on ylimielinen. Stubb on yleisärsyttävä.

Itseäni ei rennompi meininki haittaa. Sen sijaan allekirjoitan kyllä sen, että Stubb ärsyttää. Minua ärsyttää usein nimenomaan Stubbin puhetapa haastatteluissa ja keskusteluissa: hidastettu, liioitellun selkeä ja yksinkertaistava. Tavoitteena on varmaan, että ns. Pihtiputaan mummokin ymmärtää, mitä pääministeri sanoo. Harmi vain, että puhetapa vaikuttaa samalla alentuvalta varsinkin kun Stubbin kasvoilla häivähtävät ilmeet paljastavat, millainen kärsimys rautalangasta vääntäminen Stubbille on. Aito Stubb tokaisisi kuten PN:n kokouksessa aikoinaan: Vittu mitä paskaa.

Stubbin habituskin tuntuu viestivän monille äänestäjille vieraista, jopa kiusallisista vaateista: Lopeta elämäsi sohvaperunana ja pidä huoli kunnostasi; ota asioista selvää; lakkaa ruikuttamasta ja vinkumasta valtiota apuun joka asiassa; kääri hihat ja tartu toimeen. Jos et asu Etelä-Suomessa, muuta sinne. Oi kauhistus!

Kilpailevien puolueiden johtajat ovat toista maata. Antti Rinne vaikuttaa paperitehtaan pääluottamusmieheltä, vaikka on juristi. Kyllä Antti on yksi meistä! Timo Soini on tietoisesti rakentanut itsestään kuvaa maisterisjätkänä. Entisestään paisunut olemus tuntuu viestivän, ettei tämä jätkä kannata ainakaan vyönkiristyksiä. Varakas ex-yrittäjä Juha Sipilä on kuin K-kaupan 99-mies, joka juttelee emännille mukavia eikä haaveile noususta Cittarin pomoksi. 

Pienten puolueiden johtajista Haglund muistuttaa eniten Stubbia, mikä sopinee bättre folkille hyvin. Räsänen on kuin taakkansa alle nääntyvä, ylitunnollinen, lestadiolainen  suurperheen äiti, Arhinmäki väsähtänyt, yli-ikäinen nuorisoaktivisti ja Niinistö cityvihreä, jonka on vaikea kuvitella hiihtävän Pohjois-Savon metsissä susia suojelemassa.

Meidän äänestäjien pitäisi tietenkin tehdä ratkaisumme asiapohjalta. Se on vaikeaa, ellei mahdotonta.  Asiat ovat oikeasti erittäin monimutkaisia. Lisäksi on tuskaista saada selvää, mitä mieltä puolue puheenjohtajineen todella on. Niinpä turvaudumme mielikuviin, vaikka muuta uskoisimme ja uskottelisimme.