Kesä on puolessa välissä, mutta jaloruusuissa (esim. Peace) ei ole kukan kukkaa! Pensasruusut kyllä kukkivat. Nuppuja ruusuissa kyllä on, mutta niitäkin vähän, paitsi maanpeittoruusuissa, jotka vaikuttavat melko normaaleilta. Kujalla tuli vastaan vanha pariskunta, joka ryhtyi päivittelemään, ettei muista koko mökkihistoriansa ajalta tällaista kesää. En muista minäkään, mutta minun historiani ryhmäpuutarhalaisena on lyhyt, reilut viisi vuotta.

Myös pionit ovat surkeita. Vanhin availi muutaman nupun, mutta siinäkin oli jokin nuppuja vioittava tauti kuten myös unikoissa. Pioneiden ahdinko ei näytä olevan yleinen; joillakin pihoilla ne kukkivat hienosti. Jokin ongelma on siis omalla pihalla, mutta mikä. Pitänee tarttua pioneista kertovaan kirjaan. Olin ihan unohtanut, että olen joskus ostanut sellaisen.

Keväällä ostetuista uusista kasveista maljaköynnös pärjää kohtalaisesti ja tekee harvakseltaan uusia kukkia. Sen sijaan kärhö on vaisu, vaikka laitoin sen uuteen kasvupaikkaan; entisessähän kärhöt eivät viihtyneet. Pituutta se kyllä kasvaa, ei sen puoleen. Jospa sen saisi pidettyä hengissä talven yli ja ensi kesä olisi parempi? Iso terassihortensia sen sijaan on upea. Alkukesästä sitä joutui varjelemaan hallalta, mutta sen jälkeen kurja sää ei ilmeisesti ole haitannut. Ehkä myös rhodolannoitteesta on ollut hyötyä?

Yrteistä tilli on kohtalaista mutta ei hyvää, persilja ajankohtaan nähden vaatimatonta. Parhaiten ovat kasvaneet sellaiset yrtit, jotka ovat pikemminkin koristeena kuin käyttöä varten kuten mäkimeirami, salvia, laventeli, iisoppi ja jokin punalehtinen, jonka nimeä en ikinä muista.

Säätilasta ei enää kannattaisi ratkuttaa, mutta sanonpa sen verran, ettei minua haittaa eniten viileys vaan kosteus ja pilvessä olevan taivaan harmaa ankeus. Olisiko muutama päivä koko kesänä  ollut aamusta iltaan aurinkoinen?