Kuten havaneesiharrastajat tietävät, havapentueisiin syntyy lyhytkarvaisia pentuja. Niiden karvanpituus on vähän vaihtelevaa, mutta eroaa joka tapauksessa aikuisena selvästi normaaliturkkisen havaneesin karvoituksesta. Lyhytkarvaisuus on tietenkin havannankoiralla rotumääritelmän vastainen virhe, joka ei kuitenkaan haittaa koiran elämää millään tavalla, ellei siihen ole kytköksissä muita ongelmia. En ainakaan ole kuullut, että olisi. Koska se on virhe, kehitteillä on geenitesti (mitähän sille kuuluu?), jolla lyhytkarvageenin kantajuus olisi havaittavissa niiltä koirilta, jotka itse ovat pitkäkarvaisia.

Ihan kiva, jos tuollainen testi saadaan aikaan, mutta kovin tärkeältä se ei minusta tunnu, elllei lyhytkarvaisten määrä ala suorastaan räjähtää käsiin. Silloinhan jalostusyhdistelmien tekeminen vaikeutuisi, mikä taas johtaisi geenipoolin kapeutumiseen. Sitä ei tämäkään rotu kestä. Geenitestillä voisi kuitenkin olla toisenlaista käyttöä. Sitä voitaisiin hyödyntää uuden muunnoksen, lyhytkarvaisen havannankoiran, kehittelyssä.

Mihin tarvitsisimme vielä uutta rotua tai muunnosta, onhan roduissa jo valinnanvaraa enemmän kuin tarpeeksi? Niin itsekin pääasiassa ajattelen. Viime aikoina olen kuitenkin alkanut yhä enemmän tuumia, että kääpiökoiraryhmässä (tai ylipäänsä havaneesin kokoluokan koirissa)  on kuin onkin "ekologinen lokero" lyhytkarvaiselle havalle. Tähän tulokseen olen tullut lukemalla nettisivujen mikä rotu meille -kyselyjä. Usein haetaan juuri havannankoiran kaltaista koiraa, paitsi että turkki ei saisi olla kovin vaikea: koira saisi olla pieni mutta ei pienenpieni, rakenteeltaan normaali, oppivainen, kykenevä osallistumaan ainakin harrastustasolla esim. agilityyn mutta ei vaadi päätoimista harrastamista ja/tai lenkkeilyä pysyäkseen järjissään mutta jaksaa kyllä pitkänkin lenkin, on ystävällinen, koira- ja ihmissosiaalinen, ei hyperaktiivinen , terävä eikä ärhäkkä eikä turhan räkyttäjä eikä yleensä vaadi pukemista pystyäkseen ulkoilemaan.

Bichon-ryhmän koirathan ovat suunnilleen tuollaisia, mutta kaikkien kompastuskivenä - jos asia niin halutaan nähdä - on vaativa turkki. Tällä hetkellä nuo toiveet koiran ominaisuuksista lisännevät kääpiöpystykorvien ja mitteleiden suosiota. Mutta miksipä ei bichon-ryhmästäkin voisi löytyä tuollainen vaivattomampi koirakumppani? Monethan ratkaisevat asian leikkaamalla havansa turkin. Tätä vierastan. Minusta on jotenkin "omituista" (en keksi parempaa sanaa), että otetaan pitkäkarvainen koira, jonka turkki ei kuitenkaan saa olla pitkä...

Ehkä tällainen lyhytkarvahava on jossain jo kehitteillä? En ole aikoihin selannut esim. Jenkkilän nettisivuja, mutta siellähän kaikki on sallittua. Aikoja sitten jo bongasin sieltä kääpiöhavaneeseja mainostavan kasvattajan. Tämä kehityssuunta on minusta ikävä. En yhtään ymmärrä, miksi esim. villakoiria pitää olla neljää eri kokoa!